Barnije: Neće biti sporazuma ako Britanija ne poštuje svoje obaveze

Pregovarač EU za odnose Unije i Velike Britanije posle Brezita Mišel Barnije naglasio je da vreme ističe i upozorio Britaniju da neće biti sporazuma ukoliko London odustane od svojih ranije preuzetih obaveza.

“Velika Britanija napravila je jedan korak unazad, dva koraka unazad, tri koraka unazad u odnosu na obaveze preuzete na početku”, rekao je Barnije u intervjuu objavljenom danas u britanskom listu Tajms, uoči nove runde pregovora dve strane u utorak.

Barnije je rekao da se EU jako dobro seća teksta koji je dogovoren sa aktuelnim premijerom Borisom Džonsonom i da jednostavno želi da taj tekst bude poštovan, i to doslovce, i upozorio da “ako ne bude neće biti sporazuma”.

Velika Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ali evropski propisi se u zemlji i dalje primenjuju tokom prelaznog perioda koji traje do kraja decembra, i tokom koga treba da se postigne sporazum o budućim trgovinskim odnosima između dve strane, posle Bregzita. Pregovori treba da se nastave u utorak, a tokom prethodne runda održane sredinom maja nije zabeležen nikakav napredak. “Vreme pritiska”, upozorio je Barnije, u osvrtu na to da svako produženje prelaznog perioda treba da se zatraži prije prvog jula. London ne želi da govori o produženju pregovora dalje od decembra, rekao je u sredu britanski pregovarač Dejvid Frost, i po cijenu da se ne postigne nikakav sporazum o budućim trgovinskim odnosima što bi potencijalno bilo destruktivno za privredu. Barnije smatra da je Bregzitom u svakom slučaju uspostavljen odnos u kome obje strane gube ali da ukoliko ne bude postignut sporazum da bi moglo da bude još težih posledica, koje bi se dodale na već teške posledice izazvane krizom novog koronavirusa, i pozvao je na zajedničku odgovornost i EU i Velike Britanije. “U interesu dve strane je da postignu sporazum”, rekao je Barnije uz ocenu da Britanija ima mnogo više da izgubi u slučaju da ne bude sporauzuma nego Evropa. “Mi smo mnogo manje izloženi od njih jer samo sedam odsto našeg izvoza ide Velikoj Britaniji dok 47 odsto britanskog izvoza ide u Evropu, rekao je on. Ukoliko se ne postigne sporazum trgovinska razmena dve strane će se rukovoditi propisima Svetske trgovinske organizacije, podigle bi se nove trgovinske barijere i izazvali znatni troškovi za uvozničke firme sa obe strane i zastoji na granicama.

Izvor: vijesti.me/beta.rs