Bavarac u igri

Demohrišćani su odbili predlog da partijsko članstvo bira kandidata za kancelara. Taj posao će i dalje obavljati delegati, a šefica stranke Anegret Kramp-Karenbauer imaće konkurenta u bavarskom premijeru Markusu Zederu.

Na kraju kongresa Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Lajpcigu bilo je mnogo zaklinjanja u „jedinstvo“. Ta reč je jedna od ključnih i u nemačkoj himni koja se tradicionalno pušta na kraju stranačkih kongresa Demohrišćana.

Jedinstvo im je preko potrebno. Veliki partijski skup došao je u trenutku kada je šefica stranke i ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer (AKK) oslabljena pa je i dalje nejasno da li će ona ili neko drugi biti stranački kandidat za kancelara na idućim izborima 2021. godine.

Aktuelna kancelarka Angela Merkel najavila je da se tada povlači iz politike.

Neće glasati članstvo

AKK je odnela malu, očekivanu pobedu na kongresu. Stranačka omladina je tražila da se kandidat za kancelara bira direktnim izborima na kojima bi glasali svi članovi CDU, ali su delegati ubedljivom većinom odbacili taj predlog.

Direktni izbori bi podrazumevali da i brojni autsajderi, slabo umreženi među delegatima i poslanicima, mogu da se kandiduju sa određenim šansama na uspeh.

No to ne znači da će AKK imati lak posao. Ta bivša premijerka Sarske oblasti bila je favoritkinja Angele Merkel za naslednicu na čelu stranke, ali je do tog mesta došla tek tesnom pobedom nad Fridrihom Mercom, predstavnikom konzervativnog krila stranke i kritičarem Angele Merkel.

U igri za sledećeg kancelara su i ministar zdravstva Jens Špan i Armin Lašet, pokrajinski premijer Severne Rajne-Vestfalije.

Bavarski kandidat, treći u istoriji?

Međutim, još jedan rasplet je teoretski moguć. CDU je u večnoj sestrinskoj koaliciji sa Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), strankom koja deluje samo u Bavarskoj.

Njen lider i bavarski premijer Markus Zeder ostavio je snažan utisak na kongresu gde je bio gost, označavajući desničarsku Alternativu za Nemačku kao „neprijatelja“, dok je sada najjačim konkurentima Zelenima prebacio „dvostruki moral“.

Da li bi možda Zeder, premda dolazi iz manje sestrinske stranke, mogao da bude kandidat za kancelara? Već dvaput su Bavarci bili kandidati: Franc-Jozef Štraus (1980) i Edmund Štojber (2002). Nemačka štampa sve glasnije šuška da bi Zeder mogao da okupi dovoljnu podršku da i on krene tim putem.

AKK se sa tim neće lako pomiriti. Prebacuje joj se da se nije snašla na čelu partije i u Ministarstvu odbrane, da je previše bliska Merkel. Zato je AKK u petak tokom jednog govora na kongresu odlučno rekla da bi, ako partija želi, odmah mogla da podnese ostavku. Podržana je gromoglasnim aplauzom.

Redovni izbori bi trebalo da budu tek na jesen 2021, što znači da Demohrišćani imaju još oko godinu dana vremena da odrede svog kandidata. No borba za vrh neće biti za one sa slabijim želucem, a ulog je veliki.

Izvor: DW