BBC: Džonson razgovao sa Bajdenom prvi put od inauguracije

Britanski premijer Boris Džonson, u prvom razgovoru sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom od inauguracije, pozdravio je njegovu odluku da se Sjedinjenje Američke Države ponovo priključe Pariskom sporazumu o klimatskim promenama i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji koje je napustio Donald Tramp, saopštio je kabinet britanskog premijera.

Džonson je na Tviteru objavio da se raduje “produbljivanju dugogodišnjeg saveza” Velike Britanije i SAD i da je sa Bajdenom razgovarao o “zelenom i održivom oporavku od kovid-19”, preneo je Bi-BI-Si.

Bajden je položio zakletvu za predsednika, a Kamala Haris za potpredsednicu na ceremoniji koja je održana u sredu u Vašingtonu.

Britanski premijer je rekao da je njihova inauguracija “korak napred” za SAD.

U saopštenju iz kabineta britanskog premijera je navedeno da su sagovornici, nastavljajući “dugu istoriju saradnje dve države u bedbednosti i odbrani istakli posvećenost NATO savezu.

Oni su naveli da dele zajedničke vrednosti u “promociji ljudskih prava i zaštiti demokratije”.

Dvojica lidera razgovarali su i o “prednostima potencijalnog sporazuma o slobodnoj trgovini” između Velike Britanije i SAD, a Džonson je ponovio nameru “da što pre reši postojeća trgovinska pitanja”.

Izvor: beta.rs