Beč najavljuje da neće podržati plan EK “u ovom obliku”

Austrija neće u ovome obliku podržati predlog Evropske komisije o fondu za oporavak ekonomija od pandemije koronavirusa, izjavio je austrijski ministar finansija Gernot Blumel.

Evropska komisija je predložila da se obezbedi 500 milijardi evra bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima, kao i još 250 milijardi u vidu povoljnih kredita.

“Austrija je uvek spremna da pregovara, ali za ovaj paket nećemo dati zeleno svetlo”, kazao je Blumel za austrijski javni servis, prenosi Hina. Dodao je da bi po tom predlogu Austrija u evropski budžet uplaćivala dvostruko više nego sada.

“Austrijski doprinos bi bio uvećan na dva odsto bruto domaćeg proizvoda, što je neprihvatljivo”, istakao je Blumel.

Kancelar Sebastijan Kurc je u razgovoru za nemački Di Velt izrazio nadu da će Evropska komisija izaći u susret takozvanoj “štedljivoj koaliciji”, u kojoj su, pored Austrije, još Holandija, Danska i Švedska.

“Mi se nadamo da će naši interesi biti uzeti u obzir. Želimo da budemo solidarni, ali smo zbog naših građana koji naporno rade i plaćaju porez dužni da se pobrinemo da se pronađe pravedno rešenje, rekao je Kurc. Da bi predlog Komisije prošao moraju ga podržati sve članice EU, kao i Evropski parlament.

Izvor: N1/Fonet