Bećirović: Pobeda dala Vučiću potencijal da rešava pitanja

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne I balkanske studije (IFIMES) u LJubljani Zijad Bećirović izjavio je danas da je pobeda liste SNS srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću donela potencijal da može da rešava najteža pitanja u regionu.

Bećirović je u izjavi za federalnu novinsku agenciju Patria rekao da je rešavanje kosovskog pitanja, odnosno završetak dijaloga Beograda i Prištine ključno za celi region.

Smatra da Vučić ima veći potencijal da reši to pitanje, nego vlast u Prištini, koja “faktički ne postoji”.

Strahuje, kaže, da prištinske vlasti neće biti u stanu da sprovedu eventualni sporazum koji bude postignut..

Govoreci o bojkotu dela opozicije, Bećirović je rekao da je SNS jedna od najvećih stranaka generalno u Evropi i odlično organizovana.

Većina srpske opozicije, dodao je, upravo je suprotno tome.

“To je neka vrsta urbane opozicije, koja misli da se novinarskim konferencijama i skupovima u urbanim centrima može doći na vlast, pri tome ne nudeći jasan I privlačni politički program, već sve svodeći na to da treba skinuti sa vlasti Aleksandra Vučića”, kaže Bećirović.

To se, prema njegovim rečima, pokazalo poraznim za opoziciju, jer građani Srbije nisu prepoznali trenutnu srpsku opoziciju kao alternativu vlasti.

“Naravno, da bi bilo dobro za svaku demokratiju pa tako i u Srbiji, da postoji snažna opozicija u parlamentu“, kaže on.

Izlaznost je, ističe, u okviru evropskog trenda, a veći uticaj za izlaznost imala je epidemija prouzrokovana virusom Covid-19 i vremenske (ne)prilike, nego sam bojkot dela opozicije.

Upitan ko je najzaslužniji za dominantnu pobedu Vučića I SNS, Becirović kaže da je opozicija dobrim delom doprinela ovako “snažnoj, skoro neprikosnovenoj dominaciji Aleksandra Vučića i njegove SNS”.

Pritom, naravno, istakao je, treba gledati dosadašnje rezultate vlasti, koji su očito uverili birače, pa su joj dali toliku podršku.

Bećirović smatra da se posle ovih izbora opozicija u Srbiji mora dobro zamisliti šta raditi i kako napred.

“Sa postojećim liderima opozicija je osuđena na dalju propast. Vučić je na izborima deklasirao političke protivnike i poslao ih u političku penziju”, zaklljučio je Bećirović.

(Tanjug)