Bela kuća odbacila istragu o opozivu Trampa

Bela kuća odbacila je u utorak kao neustavnu istragu o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrate pokrenule u Zastupničkom domu Kongresa SAD, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

Pismo na osam stranica, koje je potpisao advokat Bele kuće Pet Ćipolone, poslano je predsednici Zastupničkog doma Kongresa SAD, demokrati Nensi Pelosi te demokratskim predsednicima odbora za obaveštajne službe, spoljne poslove i nadzor.

“Dizajnirali ste i sprovodili svoju istragu na način koji krši osnovnu pravednost i ustavom propisan postupak”, napisao je branilac Bijele kuće Pet Ćipolone u  pismu upućenom  Pelosijevoj i predsjednicima tri ključna odbora Doma.

“Predsednik Tramp ne može dozvoliti svojoj administraciji da u tim okolnostima učestvuje u ovoj  istrazi”, dodao je Ćipolone, prenosi USA Today.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasanje Zastupničkog doma Kongresa SAD.

Bela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj istoriji – protiv predsednika Endrju Džonsona, Ričarda Niksona i Bila Klintona, uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trampa.

Pelosi je rekla u utorak kako će predsednik Donald Trump “biti odgovoran” nakon što je Bela kuća saopštila da će odbiti saradnju u istrazi o opozivu koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD.

“Belu kuću treba upozoriti kako će se daljnji napori da se od američkog naroda sakrije istina o predsednikovoj zloupotrebi vlasti smatrati dodatnim dokazom opstrukcije”,objavila  je demokratkinja Pelosi u pisanoj izjavi.

“Gospodine predsedniče, niste iznad zakona. Bićete odgovorni”, rekla je Pelosi u izjavi nakon što je Bela kuća odbacila kao “neustavnu” istragu o opozivu američkog predsednika Donalda Trampa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrate pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

Izvor: RTV BN\(Agencije)