Bela kuća: Rusija stvara izgovor za napad na Ukrajinu

Američki obaveštajni zvaničnici došli su do saznanja da Rusija nastoji da stvori izgovor za svoje trupe da napadnu Ukrajinu, kao i da je Moskva već razmestila svoje operativce za akcije na istoku Ukrajine, tvrdi Bela kuća.

Predstavnica za medije Bele kuće Džen Psaki izjavila je večeras da, sudeći po obaveštajnim saznanjima, Rusija, preko kampanje plasiranja dezinformacija putem društvenih mreža – već postavlja temelje da se Kijev okarakteriše kao agresor koji uskoro sprema napad na snage na istoku Ukrajine koje podržava Moskva.

Psaki je optužila Rusiju da je već razmestila operativce, trenirane za situacije građanskog rata, koji bi mogli da upotrebe eksplozivne naprave protiv snaga podržanih od Moskve a za napad bi bila optužena Ukrajina, prenosi AP.

„Zabrinuti smo da se ruska vlada priprema za napad u Ukrajini koji bi mogao da rezultira rasprostranjenim kršenjem ljudskih prava i ratnim zločinima ako se diplomatijom ne postignu njihovi ciljevi”, rekla je Psaki, navodi Tanjug.

Bela kuća nije precizirala koliko se pouzdanim mogu smatrati poslednja saznanja.

Nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Salivan izjavio je u četvrtak da američka obaveštajna zajednica nema procenu da su Rusi, koji su, prema navodima američke agencije AP, rasporedili oko 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu, definitivno odlučili da pokrenu vojnu akciju.

Moskva, koja navodi da ne planira napad na Ukrajinu, traži od NATO i SAD pisane garancije da se zapadna vojna alijansa neće širiti na istok.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je danas da je Moskva „izgubila strpljenje”, da neće beskonačno čekati na odgovor Zapada i da očekuje da NATO i SAD odgovore sledeće sedmice.

Izvor: politika.rs