Benet: Iran ukrao poverljive izveštaje Agencije za atomsku energiju

Израелски премијер Нафтали Бенет (EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL)

Izraelski premijer Naftali Benet optužio je danas Iran da je ukrao poverljive interne izveštaje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o nadzoru Teherana u okviru kontrole nuklearnog programa.

Ni Teheran, ni IAEA nisu odmah odgovorili na zahtev da prokomentarišu navode, koji, prema Rojtersu, deluju kao deo izraelske kampanje da se odvrate velike sile od obnavljanja iranskog nuklearnog programa iz 2015. godine.

Trenutno su bečki pregovori između Irana i velikih sila o nuklearnom sporazumu na pauzi.

„Iran je ukrao poverljiva IAEA dokumenta i iskoristio informacije da sistematski izbegne nuklearnu istragu. Kako znamo za sve ovo? Tako što smo došli do iranskog plana o obmani”, naveo je Benet na društvenim mrežama, a uz to je i priložio navodno ukradene podatke, od kojih su neki prevedeni na engleski, dodaje britanska novinska agencija.

Iz Teherana sve vreme tvrde da je njihov nuklearni program „miroljubiv”.

Izrael, Vašington i IAEA su dugo pokušavali da stave do znanja da veruju da je Iran godinama radio na programu nuklearnog naoružanja, sve do 2003. godine.

IAEA je provela više od deceniju istražujući iranske nekadašnje aktivnosti i sada ponovo pokušava da dobije odgovor od Irana o tome odakle uranijum koji je, inače, pronađen na tri neprijavljene lokacije, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs