Beograd i Priština potpisali sporazume o saobraćajnoj povezanosti

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su danas u Minhenu sporazume koji treba da dovedu do obnavljanja željezničke veze i izgradnje auto-puta Beograd-Priština, objavljeno je na Instagram nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Predsjednik Vučić prisustvovao je danas u Minhenu potpisivanju izjave o namjerama za uspostavljanje željezničkog koridora Beograd-Priština i izjave o namjeri za završetak izgradnje auto-puta Beograd-Priština”, navodi se na nalogu “buducnostsrbijeav”.

Kako se navodi, Vučić je poslije potpisivanja rekao da je “to veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi”.

Izjave o namjerama u ime Srbije potpisao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, u prisustvu Vučića, predsjednika Kosova Hašima Tačija, specijalnog izaslanika predsjednika SAD za pregovore Srbije i Kosova Ričarda Grenela i američkog ambasadora u Beogradu Entonija Godfrija.

Ambasada SAD u Berlinu objavila je na Tviteru da je Grenel “otvorio Minhensku bezbjednosnu konferenciju istorijskim potpisivanjem sporazuma o željeznici i auto-putu između Srbije i Kosova, posle prošlomjesečnog sporazuma o obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine”.

“Ono što smo uradili, jeste da smo dogovorili način da otvorimo željeznice i auto-puteve. Kao što znate, već smo dogovorili avio liniju između Beograda i Prištine, tako da su ovo dva nova dogovora”, rekao je Grenel poslije potpisivanja sporazuma, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Grenel, izaslanik predsjednika SAD Donalda Trampa, ponovio je da “pokušava da se što je više moguće fokusira na ekonomski razvoj i na otvaranje novih radnih mjesta”.

“Moram da kažem da su oba predsjednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli da stignemo do ove tačke”, naveo je Grenel.

Tači je rekao da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom moguće u toku ove godine.

“Kosovo vjeruje u liderstvo predsjednika Trampa i njegove administracije. Vjerujemo da je moguće da u toku ove godine bude postignut konačni mirovni sporazum Kosova i Srbije”, kazao je Tači.

On je naveo da je današnji sporazum o željeznicama i auto-putu “najbolja poruka da će u regionu biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta, i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u cijelom Zapadnom Balkanu”, prenosi RSE.

Današnje potpisivanje sporazuma uslijedilo je pošto su predstavnici Srbije i Kosova 20. januara u Berlinu potpisali izjavu o namjerama za obnovu letova između Beograda i Prištine, sa kompanijom Lufthanza.

To je bio prvi dogovor Kosova i Srbije poslije 14 mjeseci, pošto je dijalog o normalizaciji odnosa dvije strane uz posredstvo EU blokiran od novembra 2018. godine kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH.

Izvor: Vijesti.me