Berlin i Pariz neće podržati oštrije sankcije

Rusija je juče poručila da će biti spremna da prekine veze sa Evropskom unijom ako joj taj blok uvede bolne ekonomske sankcije. Nemačka je tu izjavu opisala kao uznemirujuću i nepojmljivu.

Odnose Rusije i Zapada dodatno je pogoršalo zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Trojica evropskih diplomata kazali su za agenciji Rojters da će EU vjerovatno zabraniti putovanja i zamrznuti imovinu saveznicima ruskog predsednika Vladimira Putina, moguće već ovog meseca.

Pritisak za uvođenje sankcija raste otkad je Rusija prošle nedelje proterala diplomate iz Nemačke, Poljske i Švedske, za vreme posete šefa diplomatije EU Žozepa Borela Moskvi. On je o proterivanju diplomata saznao preko društvenih mreža.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je u intervjuu koji je juče objavljen na sajtu ministarstva upitan da li Moskva ide ka prekidanju veza sa EU.

“Polazimo od činjenice da smo spremni (za to). U slučaju da ponovo budu uvedene sankcije u nekim sektorima koji stvaraju rizike za našu ekonomiju, uključujući u najosetljivijim sferama”, rekao je Lavrov.

“Ne želimo da se izolujemo od globalnog života, ali moramo da budemo spremni na to. Ako želite mir, spremite se za rat.”

Portparolka nemačkog ministarstva spoljnih poslova je kazala da je su ovakvi komentari “zaista uznemirujući i neshvatljivi”.

Nemački šef diplomatije Hajko Mas nije isključio nove sankcije, ali je istovremeno naglasio značaj dijaloga sa Rusijom.

Kremlj je kasnije juče donekle ublažio Lavrovljeve reči. Portparol Dmitrij Peskov je rekao da Rusija želi da razvija odnose sa EU, a ne da ih kida, ali da mora biti spremna na najgore.

“Naravno, ako se suočimo sa ekstremno destruktivnim stavom koji nanosi štetu našoj infrastrukturi i našim interesima, Rusija mora biti unapred spremna za takve neprijateljske korake.”

Ministarstvo spoljnih poslova je kasnije saopštilo da će Moskva biti spremna da prekine veze ako Brisel pokrene takav prekid, objavila je novinska agencija RIA.

Nove kaznene mere EU su postale izvesne pošto su Nemačka i Francuska dale zeleno svetlo. Ne očekuje se, međutim, da Berlin i Pariz podrže oštrije sankcije koje traže neki evropski saveznici, poput stopiranja gasovoda Severni tok II od Rusije do Nemačke. Odluka bi mogla biti donesena na sastanku šefova diplomatije EU 22. februara.

Nemačka izričito podržava Navaljnog, ali takođe ima tesne energetske veze sa Rusijom, koja kontroliše trećinu evropskog tržišta gasom.

Berlin, uz podršku Pariza, kaže da gasovod ne bi trebalo da bude obuhvaćen sankcijama, uprkos kaznenim merama SAD protiv tog projekta i rezoluciji Evropskog parlamenta koja poziva da bude blokiran.

Izvor: Vijesti.me