Bez dogovora o prekidu vatre u Ukrajini

Lavrov: Rusija nikada nije želela rat.- Kuleba: Nadam se da će razgovori sa Rusijom biti nastavljeniСастанак у Анталији (АП)

Šefovi diplomatije Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitro Kuleba sastali su se danas se u Antaliji, uz posredovanje Turske, ali prekid vatre nije dogovoren. Posle sastanka Sergej Lavrov istakao je da će Rusija izaći iz krize otrežnjene svesti i da više neće imati iluzije po pitanju saradnje sa Zapadom.

Ukrajinski ministar Dmitro Kuleba istakao je da se Ukrajina neće predati. „Rusija nikada nije želela rat i još uvek ga ne želi i želi da ga okonča, izjavio je Sergej Lavrov nakon razgovora sa ukrajinskim i turskim ministrima spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i Mevlutom Čavušogluom.

„Nikada nismo želeli rat i još uvek ne želimo rat. Želimo da se završi ovaj rat baziran na interesima dve republike (DNR i LNR) koje su odbile da priznaju neustavni državni udar iz 2014. godine u Ukrajini”, poručio je Lavrov, a prenosi agencija Tass.

Prema njegovim rečima, Rusija će naći efikasan način da spreči dalje spoljne pokušaje koji, kako tvrdi, imaju za cilj da unište rusku ekonomiju.

„Potrudićemo se da se nikada ne nađemo u sličnoj situaciji ponovo i da ujka Sem ili bilo ko drugi može da donosi odluke koje su usmerene na uništavanje naše privrede”, izjavio je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je kazao i da je izjava britanske ministarke spoljnih poslova Liz Tras o tome da bi Rusija mogla navodno da napadne baltičke države i Moldaviju, zapravo primer „britanske laži”.

Kuleba: Nadam se da će razgovori sa Rusijom biti nastavljeni

ANTALIJA – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba ocenio je da bi razgovori sa Rusijom mogli biti nastavljeni u formatu u kojem su održani danas u Antaliji.

„Nadam se da će format sastanka koji smo imali danas biti nastavljen. Spreman sam za to. Ako je ruska strana spremna za ozbiljan, sadržajan razgovor”, rekao je Kuleba posle razgovora sa ruskim i turskim kolegama Sergejem Lavrovom i Mevlutom Čavušogluom, prenosi agencija Tass.

Trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Ukrajine, Turske i Rusije održao se danas u okviru Foruma diplomatije u Antaliji.

Izvor: politika.rs