Bez investicionog paketa za Zapadni Balkan na samitu u maju

Lideri EU odustali su od investicionog paketa za države Zapadnog Balkana koji je trebalo da bude predstavljen 6. maja na takozvanom “Zagrebačkom samitu” između Evropske unije i država regiona.

Iako portparolka Evropske komisije Ana Pisonero nije direktno odgovorila na pitanje da li se od tog paketa odustalo, rekla je da je regionu već određen paket pomoći.

“Na sto smo stavili značajan paket. Govorimo o više od 410 miliona, plus dodatnih 290 miliona koji će omogućiti da se održi likvidnost kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim insitucijama”, rekla je Pisonero.

Na ponovljeno pitanje – da li to znači da je Evorpska komisija odustala od paketa pomoći za region, stigao je kratak odgovor pisanim putem.

“Sve što sada mogu da kažem je da smo skoncentrisani na odgovor na Covid-19, ali ćemo nastaviti da radimo na ekonomskom investicionom planu”, navela je Pisonero.

Za razliku od kritika koje se tokom trajanja krize čuju u mnogim državama članicama, na račun sporosti i nedovoljne efikasnosti institucija EU, Pisonero smatra da je Evropa na Balkanu reagovala brzo.

“Znate i sami da smo veoma brzo reagovali kako bi pomogli nasim partnerima. Bili smo u stanju da reagujemo na hitne potrebe zdravstvenog sektora, kao i da ublazimo socio-ekonomski uticaj krize”, uverena je portparolka Evropske komisije.

Kako je sinoć saopšteno, samit Evropska unija – Zapadni Balkan biće održan 6. maja putem video konferencijske veze.

Kao centralni događaji samita isticani su predstavljanje nove metodologije proširenja EU i predstavljanje investicionog paketa za zapadni Balkan, ali se od ovog drugog odustalo.

Izvor: N1