Bez napretka na današnjem samitu EU i Kine

Tokom današnjeg video samita lidera EU i Kine, koji je održan u vreme porasta tenzija zbog tarifa koje pogađaju kineske firme i strahovanja Evrope zbog većeg globalnog autoriteta Pekinga, nije postignut opipljiv napredak u vezi sa nekoliko ključnih pitanja.

Pregovori predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen sa kineskim predsednikom Si Djinpingom i premijerom Li Kećijangom održani su nakon što je odložen samit EU-Kina, koji je bio planiran za septembar u nemačkom gradu Lajpcigu.

Samit je zvanično odložen zbog pandemije korona virusa, ali diplomate tvrde da je do toga delimično došlo zbog zastoja u investicionim pregovorima, prenosi Evroaktiv.

Prema navodima kineskih medija, kineski premijer rekao je nakon sastanka da Peking smatra da saradnja sa EU nadmašuje konkurenciju i poručio da je Kina spremna da sarađuje sa tim blokom u pronalaženju vakcine za korona virus i za razvoj lečenja.

Međutim, posle pregovora nije objavljeno zajedničko saopštenje, kao što je to uobičajeno posle samita, a nijedan od kineskih zvaničnika nije učestvovao na konferenciji za novinare.
AP navodi da su evropski zvaničnici vršili pritisak na lidere Kine da dodatno otvore tržišta te zemlje za evropske kompanije i pokažu jaču vodeću ulogu u reformisanju Svetske trgovinske organizacije.
Mišel je rekao da je napredak potreban u mnogim oblastima kako bi se izbalansirali odnosi EU i Kine i naveo da je EU jasno stavila do znanja da moraju da se reše konkretni problemi.
U tom kontekstu, on je ukazao na listu otvorenih pitanja poput pristupa tržištu, subvencija, regulatornih pitanja, pitanja javnih nabavki, prinudnog transfera tehnologija i reforme Svetske trgovinske organizacije.

Fon der Lajen je rekla da se Brisel i Peking nadaju da će uskoro potpisati sporazum o geografskim pokazateljima, koji predviđa da se zaštite nacionalni proizvođači.
Ona se, međutim, požalila na nedostatak napretka po tom pitanju, naročito kada je reč o ukidanju barijera za pristup tržištu, od samita EU-Kina prošle godine.
“I dalje imamo neuravnotežen trgovinski i investicioni odnos”, rekla je predsednica EK, dodajući da je potrebno da postoji “više ambicija sa kineske strane kako bi se zaključili pregovori o investicionom sporazumu”.

Takođe, u saopštenju nakon sastanka, evropski zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog odluke Kine da uvede zakon o bezbednosti za Hongkong, ocenivši da su akcije Kine u suprotnosti sa međunarodnim obavezama te zemlje i “vrše pritisak na fundamentalna prava i slobode stanovništva”.

Oni su, takođe, izrazili zabrinutost zbog, kako tvrde, kršenja ljudskih prava u Sinkjangu i na Tibetu, kao i izveštajima o ljudima koji su navodno nestali nakon što su izrazili svoje mišljenje o načinu na koji se Kina nosila sa pandemijom korona virusa.

Tokom samita razgovarano je i o “kontinuiranom proizvoljnom pritvaranju” zbog zadržavanja Guija Minhaija i dvojice državljanina Kanade, Majkla Kovriga i Majkla SPavora.
“Za EU, o ljudskim pravima i osnovnim slobodama ne može se pregovarati”, rekla je fon der Lajen.
Fon de Lajen opisala je odnos Kine i EU kao odnos koji nije lak, “ali na kome radimo”.

Izvor: tanjug