Bionteh: Iz naše bočice može da se upotrebi šest doza vakcine

Zdravstveno regulatorno telo Evropske unije danas je saopštilo da je kompanija Bionteh aplicirala da se odobri upotreba šest doza vakcine iz svake bočice, umesto pet koliko je trenutno odobreno.

U mejlu upućenom agenciji AP, Evropska medicinska agencija (EMA) navodi da Bionteh, koji je napravio vakcinu sa Fajzerom, traži izmenu upotrebe, pa će regulatorno telo ponovo izvršiti proveru vakcine u kratkom vremenskom periodu.

Bionteh je naveo da će, ukoliko EMA odobri upotrebu šest doza iz jedne bočice, preporučiti ovu promenu o doziranju članicama Evropske unije.

Ova promena bi mogla da doprinese da se u Nemačkoj dobije nekoliko stotina hiljada doza više samo u prvom kvartalu 2021, preneo je Der Špigel.

U Sloveniji je moguće iskoristiti čitav sadržaj bočice Fajzer / Biontek vakcine ako je on dovoljan i za jednu ekstra dozu, saopštili su danas premijer Janez Janša i Nacionalni institut za javno zdravlje ( NIJZ).

Janša i NIJZ citirali su vladinu radnu grupu za vakcinaciju, koja je takođe podvukla da je zabranjeno kombinovanje vakcine iz dve bočice u jednu dozu, prenosi slovenačka agencija STA.

Registrovano je da bočice sa vakcinom Fajzer / Biontek sadrže pet doza vakcine. Ipak, bočice sadrže i više od toga.

Predsednik Vlade Slovenije Jelko Kacin rekao je na današnjem brifingu za štampu da će Ministarstvo zdravlja danas izraditi jasna uputstva o upotrebi šeste doze.

Podvukao je, međutim, da će ovde ključnu ulogu imati slovenačka Agencija za lekove i medicinska sredstva, dodajući da će mišljenje vladine radne grupe za vakcinaciju pomoći agenciji u njenoj odluci.

(Telegraf.rs)