BISENIĆ I STAROVIĆ U EMISIJI STAV MILOVANA JOVANOVIĆA: Ni SAD ni Iranu ne odgovara veliki vojni sukob!

Direktnog i velikog oružanog sukoba između Irana i SAD neće biti, izjavili su u emisiji STAV na TV 02 nekadašnji ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić i istoričar Nemanja Starović.

Oni su se saglasili da u ovom trenutku ni SAD ni Iranu ne odgovara veliki vojni sukob. Nekadašnji ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić, gostujući u emisiji STAV na TV O2 izjavio je da nakon napada koji su izvršeni na postrojenja u Saudijskoj Arabiji prve reakcije su bile veoma oštre, da bi nakon prošlonedeljne posete državnog sekretara SAD Majka Pompea, Rijadu i UAE došlo do promene retorike.

Prema rečima Bisenića, dat je prostor diplomatiji, vremenski i sadržajno da se nešto učini. Neka vrsta dijaloga i različitih kontakata između SAD i Irana nikada nije prestajala.

Oman, jedna specifična i konstruktivna država Zaliva posreduje između ove dve sukobljene države kao i između Izraela i Irana, konstatovao je u emisiji STAV na TV O2 bivši ambasador Srbije u Egiptu Dragan Bisenić. Eskalacija između Irana i SAD nije iznenadna, ona se zavrtela od proleća 2017. godine, kada je predsednik SAD Tramp najavio i sproveo odluku o povlačenju SAD iz nukleranog sporazuma koji je potpisan 2015, rekao je istoričar Nemanja Starović gostujući u emisiji STAV na TV O2.

FOTO: EPA

On je dodao i da ne očekuje neki veliki mirovni sporazum između ove dve države sve dok je na čelu SAD Donald Tramp sa jedne strane, a u Iranu Ajatolah Hamnei.

Sledi nastavak jednog stanja hladnog rata i vrelog mira zaključio je istoričar Nemanja Starović.

Izvor: Kurir