Bivša vlast Crne Gore izbegava rasprave o privatizacijama

Pristalice bivše vlasti, njihovi poslanici u crnogorskom parlamentu i skupštinskoj Komisiji za praćenje i kontrolu postupka privatizacije nisu voljni da se raspravlja o brojnim spornim privatizacijama za koje se veruje da su u bescenje prodali desetine preduzeća i kompanija.

Da je za njih ta tema bolna pokazali su po drugi put napuštanjem sednice kako bi „izbegli usvajanje zaključaka o slučaju privatizacije Jugopetrola i dogovorili dalji rad o istraživanju drugih spornih privatizacija”.

Predsednik poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) i Liberalne partije Danijel Živković kazao je da zbog odnosa prema njima na prethodnoj sednici napuštaju komisiju i da njenim sednicama neće prisustvovati dok se kolegijum predsednika Skupštine ne odredi prema dešavanjima na prethodnim sednicama.

 Na prethodnoj sednici došlo je do verbalnog sukoba između poslanika DPS-a Petra Ivanovića i dela poslanika vlasti koji su problematizovali udeo vlasništva njegove majke u kompaniji „Jugopetrol” vrednosti od oko 300.000 evra, a rasprava se proširila i na of-šor firmu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

 Predsednik skupštinske komisije za praćenje privatizacije Maksim Vučinić ocenio je kao neopravdane razloge za bojkot koje je izneo predstavnik DPS-a, a njihovo napuštanje sednice nazvao je „bežanjem od istine čime su pokazali svoj odnos prema građanima”.

„Kada smo najavili mogućnost da saslušamo predsednika Đukanovića zbog učešća u spornim privatizacijama, oni se odlučuju na bojkot. Treba da dogovorimo sednicu o privatizaciji budvanskog hotela „Avala”, gde je Đukanović bio zastupnik države, a njegova sestra članica sudskog veća koje je presuđivalo o privatizaciji, a zatim je postala klijent kupca „Avale”. To je primjer stavljanja ličnog, privatnog interesa u odnosu na javni”, saopštio je Vučinić.

Dodao je da je došlo vreme da se o ovim slučajevima privatizacije bavi nepristrasan sud i da o svemu budu obavešteni građani i da ukoliko bi svih sedam poslanika opozicije nastavilo bojkot, komisija ne bi imala kvorum za dalji rad. Komisija ima po sedam predstavnika vlasti i opozicije, a među sedam poslanika opozicije šest je iz poslaničkog kluba DPS-LP, a sedmi je poslanik albanske partije „Forca”.

Izvor: politika.rs