Bivši agent CIA optužen da je špijunirao za Kinu

Bivši agent Centralne obaveštajne agencije (CIA) Aleksander Juk Čing Ma (67) uhapšen je pod optužbom da je zajedno sa rođakom, takođe zaposlenim u Agenciji, špijunirao za Kinu.

To je saopštilo američko ministarstvo pravde, navodeći da je on uhapšen u petak i optužen da je odavao poverljive informacije iz sektora odbrane Kineskoj obaveštajnoj službi, prenosi Bi-bi-si.

Kako se navodi, to je još jedno u nizu hapšenja u vremenu rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga. Ma bi trebalo danas da se pojavi pred sudom, a prema najavama očekuje ga maksimalna kazna zatvora ukoliko bude pravosnažno osuđen.

Ma je naturalizovani državljanin SAD rođen u Hongkongu, a u CIA-e je počeo da radi 1982. godine. Tužilaštvo je navelo da je napustio CIA-e posle sedam godina i da je radio u Šangaju pre nego što se preselio na Havaje 2001. godine.

Agencija ga tereti da je odavao poverljive informacije o zaposlenima u CIA-i, operacijama i metodama komunikacije sa kineskim službama. Uhvaćen je tako što je deo njegovih razgovora koje je obavljao u Hongkongu snimljen i na kome se vidi kako dobija 50.000 dolara u gotovini za informacije.

Dodaje se i da je, dok je živeo na Havajima, sarađivao sa FBI kako bi imao pristup poverljivim dokumentima američke vlade, a zatim ih prosleđivao Kini. Za sada je nejasno zašto je bilo potrebno toliko vremena da se Ma uhvati.

Njehgov neimenovani rođak, star 85 godina, takođe je naturalizovani državljanin SAD rođen u Šangaju, ali tužilaštvo nije naložilo njegovo hapšenje zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs