Blinken: SAD imaju dokaz da Rusija planira agresiju na Ukrajinu

SAD su navele danas da imaju “dokaze” koji pokazuju da Rusija planira “znatno agresivno delovanje protiv Ukrajine” i obećale da će Moskva platiti “visoku cenu” ako to uradi.

“Jako smo zabrinuti dokazima o planovima Rusije za znatno agresivno delovanje protiv Ukrajine, planovima koji uključuju napore ka destabilizaciji Ukrajine iznutra kao i vojne operacije velikih razmera”, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken na kraju sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Rigi.

On je optužio Moskvu da okuplja dodatne desetine hiljada vojnika blizu granice.

“Ne znamo da li je predsjednik Putin donio odluku o invaziji. Znamo da je u toku uspostavljanje kapaciteta da to može brzo da uradi ukoliko bude tako odlučio”, rekao je Blinken.

On je istakao da je diplomatija jedini način da se riješi ta potencijalna kriza u očekivanju sastanka sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim sjutra u Švedskoj.

Blinken je ipak upozorio da bi svaka agresija od strane Moskve imala “duboke i trajne posljedice”.

“Jasno smo rekli Kremlju da ćemo odgovoriti, posebno nizom ekonomskih mjera sa velikim uticajem, mjera oko kojih smo se dosad uzdržavali da ih donesemo”, rekao je američki šef diplomatije.

On je takođe rekao da saveznici NATO “paze da Ukrajina ima sredstva da se brani”.

Alijansa će razmotriti šta treba da uradi u slučaju nove ruske agresije da ojača sopstvenu odbranu u okviru jačanja snaga na svom istočnom krilu.

Moskva koja je pripojila Krim 2014. godine i optužena da podržava separatiste na istoku Ukrajine čvrsto negira da priprema napad i optužuje NATO da potpiruje tenzije.

Moskva je danas optužila Ukrajinu da okuplja desetine hiljada vojnika na istoku zemlje dok raste uznemirenje zbog moguće eskalacije tog sukoba. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je danas takođe pozvao na direktne razgovore sa Moskvom.

Izvor: vijesti.me