“Blokada proširenja EU je ozbiljna politička greška”

Nemački državni sekretar za Evropu, Mihael Rot, ocenio je da je blokada proširenja EU ozbiljna politička greška.

Naime, on je upozorio da nemogućnost postizanja dogovora unutar EU oko napretka u procesu proširenja može imati negativan uticaj na bezbednost Zapadnog Balkana i cele EU.

Rot je pred sastanak Saveta EU poručio da u oblasti proširenja nažalost nije bilo moguće napraviti napredak, po pitanju koje je već dogovoreno, a sve zbog bilateralnih zahteva jedne države članice.

On naglašava da Nemačka, kao predsedavajuća Savetom EU, radi sve kao bi omogućila da se što je pre moguće dođe do dogovora o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

“Sve drugo bi bila ozbiljna politička greška na račun stabilnosti i bezbednosti Zapadnog Balkana, što bi, na kraju, ugrozilo i bezbednost cele Evrope”, poručio je Rot.

Rot danas predsedava Savetom ministra EU za koji je bilo planirano da politički podrži, a zatim i pisanom procedurom usvoji godišnje zaključke o zemljama u procesu proširenja.

Ceo “paket proširenja” je skinut sa dnevnog reda za usvajanje zbog bugarske blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom.

Izvor: b92.net