Bogate zemlje da ne gomilaju vakcine i lekove

Bogate zemlje moraju da izbegnu greške koje su ranije činile gomilajući zalihe lekova i vakcina, upozorio je director Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus.

On je osudio borbu bogatih zemalja da obezbede ogromne količine raznih vakcina protiv koronavirusa, dok siromašne nacije još nisu dobile ni prve doze.

Tedros je istakao da je pandemije razotkrila i iskoristila nejednakosti u svetu i upozorio da sada postoji „realna opasnost” da vakcine, kao sredstvo za zaustavljanje pandemije, mogu da pogoršaju te nejednakosti.
„Vakcinalni nacionalizam može da posluži kratkoročnim političkim ciljevima, ali će to na kraju biti kratkovido i samopobeđujuće”, rekao je Tedros, prenosi Gardijan.

On je rekao da je cilj da postrojenje programa KOVAKS, koje vodi SZO, u narednih nekoliko nedeja počne isoruka prvih doza, a da je cilj da u prvih 100 dana ove godine počne vakcinacija medicinskih radnika i starije populacije u svim zemljama, prenosi Tanjug.

On je pozvao svet da ne ponovi greške iz krize sa HIV infekcijom, kada su bogate zemlje nabavile lekove decenijama pre nego što su oni postali dostupni u siromašnijim državama.

Podsetio je i da su 2009. godine za vreme pandemije virusa gripa H1N1 vakcine stigle do siromašnih zemalja tek nakon što je pandemija završena.

Izvor: politika.rs