Bogate zemlje pokupovale većinu vakcina

U tekstu pod naslovom „Zapad kupuje vakcine, siromašni u opasnosti”, „Koriere Tičino” piše da devet od deset osoba iz 70 siromašnih zemalja neće moći da se vakciniše protiv kovida-19 naredne godine, jer su bogate zemlje Zapada unapred pokupovale većinu vakcina.

Optužba dolazi, piše list, od „Ljudskog saveza za vakcinu” koji je formiralo nekoliko svetskih nevladinih organizacija, među kojima su „Amnesti”, „Oksfam” ili „Pravda sada”, a koje navode da, dok se u Engleskoj prve osobe vakcinišu protiv koronavirusa, bogati svet ostavlja stanovništvo zemalja u razvoju na milost virusu, prenosi Tanjug.

List podseća da bogati čine samo 14 odsto svetske populacije, a da su sebi već obezbedili 53 odsto ukupno dostupnih vakcina protiv koronavirusa.

Kanada je, na primer, otkupila količine vakcina koje su dovoljne da se svaki Kanađanin pet puta vakciniše, piše list.

Gotovo sve količine, 96 odsto vakcina „Fajzer” i „Bajontek” „Moderna”, već su kaparisane za stanovništvo bogatih zapadnih zemalja.

Za većinu siromašnih zemalja cena vakcina je previsoka, a problem može biti i način skladištenja i transporta, zahteva da se skladišti na temperaturi od minus 80 stepeni, zbog visokih temperatura koje vladaju u većini zemalja „južnog” sveta.

„Nikome ne sme biti uskraćena vakcina koja spašava život jer osoba živi u zemlji gde nedostaje novca da se lek kupi”, kazala je direktorica odeljenja za sanitarne poslove organizacije „Oksfam”, Ana Mariot.

Izvor: politika.rs