Bogate zemlje uzele većinu isporuka vakcina

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je da postoji jasan problem siromašnijih zemalja koje ne dobijaju vakcinu protiv kovida 19 i pozvao države da prestanu da sklapaju bilateralne sporazume sa proizvođačima.

„Bogate zemlje uzele su većinu isporuka”, rekao je Tedros na konferenciji za novinare u Ženevi, prenosi Tanjug.

Kako prenosi Rojters, on je pozvao zemlje i proizvođače da prestanu da sklapaju bilateralne sporazume i pozvao one koje imaju višak vakcina da ih odmah predaju za potrebe programa Kovaks, koji ima za cilj da obezbedi da ljudi u svim krajevima sveta dobiju pristup vakcinama, bez obzira na bogatstvo.

Virus se u poslednjih nekoliko nedelja širi alarmantnom brzinom u nekim zemljama koje nemaju dovoljno vakcina da uspore transmisiju, upozorio je direktor SZO.

Rojters podseća da je EU ranije saopštila da je postigla dogovor sa kompanijama „Fajzer” i „Bajontek” o nabavci dodatnih 300 miliona doza, čime će blok dobiti skoro polovinu svetske proizvodnje firmi za 2021. godinu.

Obezbeđivanje dodatnih doza vakcina usledilo je nakon pojave novih sojeva korona virusa otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, koji prete da dovedu do preopterećenja zdravstvenog sistema.

SZO je ranije u toku ove nedelje saopštila da je program Kovaks prikupio šest od sedam milijardi dolara koliko je organizacija tražila u ovoj godini kako bi pomogla finansiranje isporuke vakcina u 92 zemalja u razvoju koje nemaju sredstva za kupovinu vakcina ili su ona ograničena.

Najveći broj vakcina su do sada dobile bogatije zemlje, uključujući Veliku Britaniju, države članice EU, SAD, Švajcarsku i Izrael, dodaje Rojters.

Izvor: politika.rs