Bolivija ponovo bira predsednika

Predsednik Bolivije Evo Morales raspisaće nove predsedničke izbore nakon objavljivanja izveštaja posmatrača iz Organizacije američkih država, u kome se navodi da rezultate izbora koji su održani 20. oktobra treba poništiti zbog neregularnosti i manipulacija kompjuterskim sistemom. Vojska Bolivije pokrenula vazdušne i kopnene operacije.

Dugogodišnji bolivijski predsednik Evo Morales najavio je da će zameniti članove izbornog odbora, koji su se našli na udaru kritika nakon izbora.

Morales je pozvao i na hitne pregovore s opozicijom zbog višenedeljnih nereda koji potresaju Boliviju, tražeći od pape da se uključi u razgovore.

Kandidat bolivijske opozicije Karlos Mesa naglasio je da Morales ne bi trebalo da bude kandidat na novim izborima nakon otkrivenih nepravilnosti.

Organizacija američkih država u svom izveštaju je navela da je manipulacija kompjuterskim sistemom bila velikog obima i da država to mora detaljno da istraži.

“Prvi krug izbora održanih 20. oktobra mora biti poništen i izbori moraju biti ponovljeni”, navela je Organizacija američkih država i dodala da novo glasanje treba da se održi čim se stvore neophodni uslovi, kao i da je potrebno potpuno promeniti sastav izbornog odbora.

Protesti u Boliviji
Protesti u Boliviji

Morales je nakon izbora bio suočen sa pozivima da podnese ostavku, pošto ga je opozicija optužila za krađu glasova, kao i to da se oglušio o rezultate referenduma održanog pre tri godine, kada su građani glasali da šef države vlada najviše dva mandata.

U neredima širom Bolivije do sada je stradalo troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

Izvor: rts.rs