„Bolne” odluke ako se SAD ne urazume

Osmoro sadašnjih i bivših zvaničnika američke vlade neće moći da uđe u Rusiju, saopštilo je juče ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Među njima su direktor FBI Kristofer Rej, direktorka Nacionalnih obaveštajnih službi Avril Hejns, ministar pravde Merik Garland i sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, preneo je Rojters.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je, na konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, predstavio odgovor Rusije na sankcije koje su joj SAD uvele u četvrtak.

On je saopštio da će deset američkih diplomata morati da napusti Rusiju, u odmazdi za proterivanje istog broja ruskih diplomata iz SAD. Rusija je takođe predložila američkom ambasadoru Džonu Salivanu da se vrati kući na konsultacije.

Iako je Moskva odgovorila brzo merama protiv američkih interesa, ona je ostavila otvorena vrata za dijalog i nije odbacila ideju o samitu predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

„Sada je vreme da SAD pokažu zdrav razum i okrenu leđa sukobljavajućem pravcu,” saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„U suprotnom, biće primenjen niz bolnih odluka za američku stranu.” Američka vlada je uvela širok spektar sankcija Rusiji kako bi je kaznila za mešanje u prošlogodišnje izbore u SAD, sajber napade, zastrašivanje Ukrajine i druge zlonamerne aktivnosti. Rusija poriče sve te optužbe. Lavrov je rekao da će Rusija takođe prekinuti aktivnosti američkih fondova i nevladinih organizacija za koje veruje da se mešaju u unutrašnje stvari te zemlje.

Bajden je, nakon uvođenja sankcija Moskvi, pozvao na smirivanje tenzija i rekao da je od vitalnog značaja da Bela kuća i Kremlj ostave otvorene kanale komunikacije.

On je takođe predložio da se sa Putinom sastane na samitu.

Izvor: Vijesti.me