Borba EU i Velike Britanije razotkrila „vakcinalni nacionalizam”

Strašni vakcinalni nacionalizam kojeg su se Svetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene organizaceije pribojavale upravo se događa, a počinje u Evropi, koja se obično može pohvaliti najvišim nivoima jednakosti po mnogim merilima, navodi se u analizi Si-En-En-a.

U tekstu se podseća da je ključni trenutak pandemije bio zasedanje Generalne skupštine UN u septembru prošle godine, kada su svetski lideri počeli da pokazuju izvesno jedinstvo u trenutku kada se broj preminulih od koronavirusa u svetu bližio brojci od milion.

Tada su rekli da su naučili lekciju iz štete koju je nanelo gomilanje zaštitne opreme i obećali da će, kada vakcine budu spremne, najranjiviji u svetu biti prvi u redu da ih prime, prenosi Tanjug.

Solidarnost između Velike Britanije i EU je u potpunosti nestala i ustupila mesto sveopštoj borbi oko toga ko ima više prava na desetine miliona doza koje je proizvela britansko-švedska kompanija Astrazeneka.

U međuvremenu, mnoge države još nisu primenile nijednu dozu vakcine, napominje Si-En-En.

Sukob je nastao oko dogovora EU sa Astrazenekom, koja je nedavno obavestila blok da neće moći da isporuči količinu vakcina kojoj se EU nadala do kraja marta.

Lideri EU besni su zbog toga što, kako izgleda, kompanija ispunjava svoje isporuke za tržište Velike Britanije, a ne za njihovo.

Dok su žalbe EU uglavnom usmerene na Astrazeneku, spor je izazvao animozitet na obe strane Lamanša, u trenutku kada su dve strane tek izašle iz četvorogodišnjeg spora oko uslova Bregzita.

Brisel je juče uveo kontrolu izvoza vakcina da bi pratio koliko doza napušta kontinent i kuda idu, a iako lideri to nazvaju merom transparentnosti, izgleda da je u pitanju ciljana zabrana izvoza, ocenjuje Si-En-En.

Američki medij podseća i da je EU saopštila da će se pozvati na klauzulu u dogovoru o Bregzitu za nametanje kontrole izvoza u Severnu Irsku kako bi se obezbedilo da doze ne idu kroz taj region u ostatak Velike Britanije, ali je ta pretnja povučena nekoliko sati kasnije nakon što su britanski i irski lideri zatražili hitno pojašnjenje od Brisela zbog tog izuzetno kontroverznog poteza.

Izvor: politika.rs