Borel: Države Zapadnog Balkana moraju uraditi domaći zadatak

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je danas rekao da se Evropska unija (EU) ne pretvara da želi Zapadni Balkan u svojim okvirima, ali da države tog regiona “moraju uraditi svoj domaći zadatak” i izvršiti reforme.

“Moram da odbijem ideju da se mi (Evropska unija) pretvaramo da želimo Zapadni Balkan u svojim okvirima”, izjavio je Borel na onlajn konferenciji 23. februara u organizaciji Atlantskog saveta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kao prioritete u reformama u državama Zapadnog Balkana Borel je istakao nezavisno sudstvo i borbu protiv korupcije.

“Države Zapadnog Balkana moraju uraditi svoj domaći zadatak, moraju izvršiti reforme i ispuniti standarde kako bi bile prihvaćene kao članice”, dodao je.

Istakao je da evropska perspektiva ostaje motor za reforme u državama regiona i da “nije fer reći da EU samo govori, a ne deluje” kada je reč o proširenju na Zapadni Balkan.

“Ulažemo mnogo novca kako bismo pomogli državama Zapadnog Balkana da izvrše reforme i unaprede svoje ekonomije i politički i pravosudni sistem kako bi se približile sistemu EU”, naveo je Borel.

Prema njegovim rečima, integracija Zapadnog Balkana u EU je proces koji se odvija “korak po korak”.

“Otpočećemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Ponovo smo otpočeli pregovore Srbije i Kosova sa specijalnim izaslanikom (Miroslavom Lajčakom) i mislim da smo postavili taj dijalog na put”, naglasio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Srbija i Kosovo vode višegodišnji dijalog pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa koji bi trebalo da se okonča postizanjem sveobuhvatnog obavezujućeg sporazuma.

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak ranije je najavio da će nova runda dijaloga biti organizovana posle izbora na Kosovu.

Izvor: beta.rs