Borel: EU čekaju teški trenuci sa Rusijom

Evropska unija treba da se pripremi za “teške trenutke” sa Rusijom čije vlasti su izgleda “namerno” izabrale jačanje tenzija sa Zapadom, upozorio je danas evropski šef diplomatije Žozep Borel.

“Mislim da treba da se pripremimo na dugi i težak period u našim odnosima sa Rusijom”, rekao je Borel u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu”Naši odnosi sa Rusijom nastavljaju da se pogoršavaju i na najnižem su nivou. Nažalost, ne možemo isključiti da će se taj negativan trend nastaviti i stići na još opasnije nivoe pogoršanja”, rekao je on.

Borel je dodao da su ruske vlasti izgleda izabrale “da namerno jačaju tenzije sa Zapadom”.

Za Borela rasporedjivanje vojske na granici sa Ukrajinom, situacija sa opozicionarom Aleksejom Navaljnim i diplomatska kriza sa Češkom predstavljaju zabrinjavajuće dogadjaje.  

On je pozvao Rusiju da “prestane sa provokacijama” i konstatovao da za sada Rusija nije pokazala “ni najmanju nameru da okonča sukob u Ukrajini ni da prihvati njen teritorijalni integritet”.

“Ruske trupe su počele povlačenje, ali one su ostale dugo”, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti, navodeći da je 100.000 vojnika učestvovalo u tim operacijama na granici sa Ukrajinom i u zonama pod kontrolom proruskih separatista konstatujući da su takve akcije “neprihvatljive”.

“Ne želimo da ohrabrujemo eskalaciju ali nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i treba da delujemo ako se to dogodi.Treba da definišemo modus vivendi kojim će se izbeći stalna konfrontacija sa susedom koji je izgleda rešio da se ponaša kao da smo suparnici”, rekao je Borel.

Izvor: beta.rs