Borel najavio moguće nove sankcije protiv Rusije

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borel kazao je da vlast u Rusiji postaje sve autoritarnija i da ne poštuje demokratsku vladavinu prava, upozorivši da su moguće nove sankcije Rusiji.

“Oni su nemilosrdni”, rekao je Borel u Evropskom parlamentu nakon prošlonedeljne posete Moskvi gde je tražio oslobađanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

“Sadašnja struktura vlasti u Rusiji, koja spaja ekonomske interese, vojsku i politički nadzor, ne ostavlja prostora za demokratsku vladavinu prava”, dodao je.

Borrel je, prenosi agencija Rojters, najavio da će pripremiti nacrt novih sankcija EU protiv Rusije koje će se razmotriti narednih sedmica.

“Na državama članicama je da preduzmu iduće korake, i da, oni uključuju sankcije. Izneću konkretne predloge”, rekao je Boreli i najavio da će se o tome raspravljati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja EU 22. februara i na samitu EU-a u martu.

U najoštrijem govoru od ruske aneksije Krima 2014., Borel je rekao da mu je poseta Rusiji prošlog petka učvrstila ocenu da Rusija želi da se odvoji od Evrope i podeli zapadne zemlje.

“Ruska vlada ide zabrinjavajućem autoritarnim putem”, ocenio je.

“Izgleda da gotovo da nema prostora za prostor demokratskih alternativa… Oni su nemilosrdni u zatiranju takvih pokušaja”, rekao je Borel, prenosi agencija Hina.

Dodao je da veruje da Kremlj demokratiju vidi kao “egzistencijalnu pretnju”.

Borelov govor sugeriše zaoštravanje odnosa EU-a prema Rusiji, koja je glavni snabdevač Evrope energentima i nastoji da poboljša odnose uprkos sankcijama zapadnih zemlja uvedenim 2014.

Raspravu sa zastupnicima zaključio je kazavši da njegova poseta Rusiji “nije bila greška” jer je ruskoj strani trebalo direktno preneti stavove Brisela.

Ranije u utorak je grupa od 81 zastupnika u Evropskom parlamentu (EP) zatražila Borelovu ostavku nakon njegove posete Moskvi koju smatraju “blamažom”.

Borelu se u EU zamjera to što nije reagovao dok je na zajedničkoj konferenciji za novinare ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao EU “nepouzdanim partnerom”, što je u Moskvi kritikovao SAD zbog sankcija protiv Kube i propustio da spomene rusko sudelovanje u ratu u Ukrajini.

Kao vrhunac poniženja spominje se to da je tokom razgovora sa Lavrovom saznao za proterivanje troje evropskih diplomata i to preko društvenih mreža.

Bliski saradnik ruskog opozicionog vođe Alekseja Navaljnog rekao je da je sa evropskim predstavnicima razgovarao o mogućem uvođenju sankcija protiv visokih ruskih zvaničnika i najbližeg kruga oko predsednika Vladimira Putina.

Portparolka ruske diplomacije, Marija Zaharova, kritikovala je tu inicijativu, optuživši Navaljnijeve saveznike za “izdaju”.

Leonid Volkov, jedan od glavnih Navaljnijevih saradnika, koji je napustio Rusiju, objavio je u ponedeljak na Telegramu da je “razgovarao sa predstavnicima država članica EU-a o paketu sankcija protiv pojedinaca”, prenosi Hina.

“Ponovno ćemo o tome mnogo razgovarati u budućnosti, u narednim sedmicama i mesecima”, dodao je.

Po Volkovu, meta sankcija bili bi Roman Abramovič i Ališer Usmanov, Vladimir Soloviov, Konstantin Ernst, Andrej Kostin i Igor Šuvalov.

Meta sankcija bila bi i deca glavnog sekretara Savjeta bezbednosti, Nikolaja Patruševa, čiji je sin ministar poljoprivrede, te direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov, koji su već pod sankcijama.

Te mere ciljale bi “najbliži Putinov krug i njegove saradnike”.

EU je više puta zatražila da se Navaljni, koji je u zatvoru od 17. januara, pusti na slobodu.

Optužuje Moskvu i da ne želi da sprovede istragu o njegovu trovanju, zbog čega je EU uvela sankcije protiv nekoliko ruskih zvaničnika.

Moskva i tri evropske zemlje nedavno su međusobno proterale diplomate zbog te afere.

Izvor: Vijesti.me