Borelj pozvao Vučića i Kurtija na nastavak dijaloga

Šef diplomatije EU Žosep Borelj je tokom posete SAD telefonom razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem i pouzvao ih na nastavak razgovora u Briselu kako bi se napredovalo u dijalogu i izbegle situacije nedavno viđene na severu Kosova.

To je izjavio portparol EU Peter Stano na konferenciji za mediji u Briselu navodeći da su svi napori EU usmereni ka organizovanju novog sastanka Beograda i Prištine u Briselu, prvo na nivou glavnih pregovarača, a zatim i na na nivou lidera.

Povodom razgovora Borelja i državnnog sekretara SAD Entonija Blinkena u Vašingtonu, Stano navodi da je Borelj pokrenuo pitanje Zapadnog Balkana i konkretno situacije na KiM, a da su oba zvaničnika imala isti stav po pitanju napretka u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Borelj i Blinken su podvukli značaj dijaloga Beograda i Prištine, koji obezbeđuje EU, a snažno podržavaju SAD. Dijalog je važan kako bi se rešavala pitanja sveobuhvatne normalizacije odnosa Srbije i Kosova”, kaže Stano.

On ponavlja da EU i SAD blisko sarađuju po pitanju Zapadnog Balkana gde imaju „iste ciljeve”, a da je ova poseta Borelja samo naglasila nameru Brisela i Vašingtona da rade zajedno po tom pitanju, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs