Boris Džonson imenovao nove članove Doma lordova

Britanski premijer Boris Džonson imenovao je 36 novih članova Doma lordova, uključujući svog brata, nekoliko istaknutih pristalica Bregzita i vlasnika novina rođenog u Rusiji, čiji je otac bio agent KGB-a.

Na listi novih članova nalaze se i bivši poslanici koji su podržali Bregzit i bivša zvezda kriketa Ian Botam, glasni zagovornik izlaska iz Evropske unije, prenosi AP.

Bivši ministri finansija Ken Klark i Filip Hamond, koji su se suprotstavili Bregzitu, takođe su imenovani. To je slučaj i sa Evgenijem Lebedevim, vlasnikom novina „Independent” i „Ivning Standard”. Njegov otac, ruski oligarh Aleksandar Lebedev, nekada je radio za KGB, prenosi Tanjug.

Na listi je i bivša liderka škotskih konzervativaca Rut Dejvidson, zajedno sa Džonsonovim šefom štaba Ediejem Listerom i premijerovim bratom koji je bio protiv Bregzita, Džo Džonsonom, koji je prošle godine napustio vladu zbog neslaganja sa njenim politikama.

Većina imenovanih kandidata je u savezu sa Džonsonovom vladajućom Konzervativnom strankom, mada se na listi nalazi i nekoliko bivših poslanika opozicione Laburističke stranke koji su podržali Bregzit, istorijski izlazak Britanije iz Evropske unije.

Izvor: politika.rs