Boris Džonson objavljuje rat gojaznosti kampanjom “Bolje zdravlje”

Kampanja „Bolje zdravlje“ osmišljena je tako da podstakne i podrži 35 miliona Britanaca da smršaju i unaprede svoje zdravstveno stanje. U pitanju je više od polovine stanovništva Velike Britanije! Zbog toga premijer Boris Džonson od sunarodnika traži da voze bicikl.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson tokom dana obelodaniće kako treba da izgleda 12-nedeljni program koji bi trebalo da unapredi zdravlje čitave države. Cilj kampanje „Bolje zdravlje“ (Better Health) je smanjenje troškova koji su izavani gojaznošću i sprečavanje novog pika koronavirusa, javlja Bi-Bi-Si

U sklopu kampanje, lekari će Britance podsticati da voze bicikl kako bi bili mršaviji i u boljoj fizičkoj kondiciji.

Ovakav potez podržala je i britanska opozicija jer je „radikalna akcija protiv gojaznosti odavno trebalo da bude sprovedena”.

 Pogrešni koraci konzervativnih vlasti – smanjenje budžeta za zrdavstveni sistem i tragično razvodnjavanje zabrana koje se tiču brze hrane učinili su da Velika Britanija ima stopu gojaznosti dece među najvećim u svetu, oštro ističe opozicija. 

Zašto se gojaznost smatra nezdravom?

Brojne naučne studije pokazale su da gojaznost povećava rizik od razvoja određenih bolesti. Na primer, ishrana bogata šećerom može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2.

Međutim, važno je istaći da i ljudi koji nemaju višak kilograma mogu imati veoma loš izbor hrane ili da ne vežbaju dovoljno.

Genetika i nasleđena stanja i bolesti mogu mnogo uticati na nečiju težinu, ali uravnotežena ishrana i fizička aktivnost su najbolji za fizičko i mentalno zdravlje.

Zašto su britanske vlasti objavile rat gojaznosti baš sada

Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, Velika Britanija je među vodećim državama u svetu kada je reč o gojaznosti.

Trenutno je na 36 (od 192) poziciji zemalja sa najgojaznijom populacijom

U saopštenju britanske vlade, 63 odsto odraslih Britanaca ima težinu koja se ne smatra zdravom. To zdravstveni sistem košta oko šest milijardi funti godišnje, jer se toliko izdvaja za lečenje bolesti izazvanih gojaznošću kod korisnika zdravstvenog osiguranja.

Izvor: rts.rs