Borisov: Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili pozicija da zaustavimo naše prijatelje

Premijer Bojko Borisov je danas izjavio da je Bugarska spremna da nastavi razgovore sa Severnom Makedonijom o rešavanju spornih pitanja, pošto je Sofija u EU sprečila usvajanje pregovračkog okvira za Skoplje.

“Da, spremni smo da produžimo razgovore. Naša pozicija nije pozicija tvrdoglavosti ili pozicija da zaustavimo naše prijatelje”, rekao je on, ističući da je potrebno da susedna zemlja ispuni obeveze iz Dogovora o dobrususedstvu i prijateljstvu.

Kako je prenela bugarska agencija Bgnes (bgnesagency.com), Borisov je istakao da je održano više desetina sastanaka, uključujući vicepremije Ekaterine Zaharove i Krasimora Karakačanova “u potrazi za kompromisom, kako Bugarska ne bi bila ta koja će kazati ‘Ne!’ za početak pregovora sada”.

“Bili smo izuzetno dobranamerni, izuzetno zabrinuti i u razgovorima s njima smo veoma pažljivo rekli dokle mogu da idu naši kompromisi. Čak smo i formirali takozvanu Istorijsku komisiju. Nažalost, naši prijatelji u Skoplju nisu pokazali nikavu angažovanost u toj sferi. Mislili su da bi pritiskom i lobiranjem mogli da nateraju Bugarsku da promeni stav”, rekao je bugarski premijer.

Borisov je podsetio da je Bugarska podržala prijem Severne Makdonije u NATO, i istakao da ona najviše želi da njeni susedi iz Sjeverne Makedonije i prijatelji s celog Zapadnog Balkana uđu u EU.

Izvor: Vijesti.me/BETA