Borisov ostaje u pritvoru; Vasilev: 280 miliona evra nije ušlo državni budžet

Premijer Kiril Petkov rekao je da su istrage Evropskog javnog tužilaštva u toku i da će se vidjeti reakcija bugarskog tužilaštva

Borisov, Foto: ReutersBorisov, Foto: Reuters

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov ostao je danas u pritvoru nakon istrage o korupciji koju vode tužioci Evropske unije dok njegove pristalice protestuju na ulicama tražeći njegovo oslobađanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Borisov priveden na 24 sata zajedno sa bivšim ministrom finansija Vladislavom Goranovim i svojom savjetnicom za medije Sevdalinom Arnaudovom.

Vlasti nisu saopštile detalje o eventualnim optužbama na njihov račun ali su lokalni mediji izvestili da slučajevi istražuju zloupotrebu fondova EU.

Premijer Kiril Petkov rekao je da su istrage Evropskog javnog tužilaštva u toku i da će se vidjeti reakcija bugarskog tužilaštva.

Petkov
Petkovfoto: Reuters

“Vidjećemo gdje je bugarsko tužilaštvo i da li će konačno stati na stranu bugarskog naroda. Ovi događaji pokazuju da u Bugarskoj niko nije iznad zakona”, rekao je Petkov.

Aktuelni ministar finansija Asen Vasilev rekao je danas da su finansijski inspektori na osnovu dojave prikupili dokaze da navodno 556 miliona leva (280 miliona eura) nije ušlo državni budžet pod nadzorom Borisova i njegovog ministra finansija.

Borisov je jedan od osnivača, sada opozicione, stranke desnog centra GERB čiji su poslanici napustili sjednicu i pridružili se demonstrantima ispred bugarskog parlamenta zahtijevajući njegovo oslobađanje.

Hapšenja su uslijedila nakon objave glavnog evropskog tužioca Laure Kovesi da je otvoreno 120 istraga o pronevjeri novca EU u Bugarskoj iz javnih tendera, poljoprivrednih subvencija i fondovima za oporavak od koronavirusa.

Izvor: vijesti.me/beta.rs