Borisov: Projekat Južnog toka je prekinut zbog korupcije

Realizacija projekta „Južni tok“ je prekinuta zbog korupcije, izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov, komentarišući izveštaj ministarke energetike Temenužke Petkove o rezultatima energetskih projekata Bugarske u ovoj godini.

“Prvi put smo odbranili interese Bugarske pred našim evroatlantskim partnerima i partnerima iz Brisela. Radimo punom parom, oslobodili smo se korupcijskih šema i mehanizama, zbog kojih je prekinuta izgradnja gasovoda Južni tok. Izgradnja je prekinuta zbog korupcije, ni zbog čega drugog, inače bismo i njega sačuvali“, rekao je Borisov na sednici Vlade.

Bugarski premijer je više puta izrazio žaljenje zbog neuspeha realizacije „Južnog toka“. Kada je Bugarska u septembru zaključila sporazum o izgradnji „Turskog toka“, Borisov je izjavio da je odustajanje od izgradnje „Južnog toka“ povezano sa pritiskom iz Amerike i Zapadne Evrope.

Borisov je ranije saopštio da je zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom preduzeo ogromne napore kako bi omogućili realizaciju „Turskog toka“.

Izvor: N1