Brazil šalje vojsku kako bi zaštitio Amazoniju

Brazilski potpredsednik Hamilton Murao izjavio je da je počelo razmeštanje vojske radi zaštite Amazonije, počevši od savezne države Rondonije uz granicu s Bolivijom.

Predsednik Žair Bolsonaro doneo je prošle nedelje uredbu kojom dopušta angažovanje vojske, sličnu onoj iz prošle godine nakon razornih požara i pojačanog krčenja šuma.  Ove se godine vojska se šalje tri meseca ranije nego 2019.

Vlada je u petak objavila da je u aprilu naglo poraslo krčenje šuma u brazilskom delu Amazonije. 

Uništavanje šuma poraslo je za 64 odsto u aprilu u odnosu na isti mesec prošle godine, pokazuju satelitski podaci svemirske agencije INPE. 

U prva četiri meseca 2020. seča šuma veća je za 55 odsto nego u istom razdoblju prošle godine, uništena su 1202 kvadratna kilometra Amazonije, navodi INPE. 

Amazonija je najveća svetska prašuma. Njeno očuvanje ključno je za ublažavanje globalnog zagrevanja zbog apsorbovanja velike količine gasova staklene bašte, navode naučnici.

Uništavanje “pluća planete” traje duže od decenije i nastavlja se u 2020. Ekolozi za to krive desničarskog predsednika Bolsonara, koji podstiče ilegalne drvoseče, rudare i rančere u toj regiji.

Bolsonaro je obećao da će to područje razviti podsticanjem poljoprivrede i rudarstva u zaštićenim područjima prašume.

Izvor: N1/Hina