Brexit daje Britaniji ‘ogromnu gospodarsku priliku’

Novi britanski premijer Boris Johnson ustvrdio je u subotu, predstavljajući svoje planove za razvoj zemlje nakon brexita, kako činjenica da Britanija napušta Evropsku uniju daje njegovoj zemlji “ogromnu gospodarsku priliku” da promeni svoj ekonomski pravac.

“Verujem da je to šansa za promenu pravca kojim ide Velika Britanija i učini nas najboljom na svetu zemljom za život”, kazao je Johnson u govoru održanom u Manchesteru, na severu zemlje.

“Izlazak iz Evropske unije ogromna je gospodarska prilika da učinimo stvari koje decenijama nismo mogli učiniti”, dodao je.

Johnson se založio za to da se započne raditi na planovima za stvaranje slobodnih luka i poreznih koncesija za poslovanje kao i da se ubrzaju razgovori o sporazumima o slobodnoj trgovini koji će se sklapati nakon brexita.

Novi premijer obećao je ulaganja u obrazovanje, sigurnost, telekomunikacijsku infrastrukturu i tehnološke inovacije, uključujući 3,6 milijarde funti namenjenih prometu i infrastrukturnim projektima izvan najvećih britanskih gradova.

Johnson se još jednom založio za povlačenje Britanije iz EU sa 31. oktobra, sa ili bez sporazuma.

On je ponovno insistirao na tome da o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla s EU treba ponovno pregovarati, zatraživši uklanjanje iz njega kontroverznog “backstopa” kojim bi se trebala jamčiti otvorena irska granica.

Tokom obraćanja parlamentu u četvrtak Johnson je postavio ultimatum čelnicima EU da “preispitaju svoje odbijanje” da se ponovno pregovara o sporazumu o britanskom izlasku.

Ne bude li EU ponovno pregovarala “otići ćemo bez sporazuma”, kazao je Johnson dodajući da je glavni prioritet njegove vlade obaviti pripreme za brexit bez sporazuma.

Izvor: Jutarnji.hr