Brexit!

Planirani datum za Ujedinjeno Kraljevstvo da napusti Evropsku uniju je 29.03.2019. U periodu od 12. do 14. marta poslanici su u parlamentu glasali o nizu važnih pitanja vezanih za Bregzit. Tako su uslovno odbacili mogućnost izlaska iz Unije bez prethodno postignutog sporazuma, po drugi put su velikom većinom odbacili dogovor koji je premijerka Mej postigla sa evropskim zvaničnicima i odlučili su da zatraže od EU odlaganje prvobitnog datuma za napuštanje. EU je odobrila odlaganje do 22. maja ukoliko sporazum Tereze Mej bude usvojen. U suprotnom, 12. april je rok za napuštanje EU. Postoji i opcija dodatnog produžavanja ukoliko UK bude želele, ali je upitno da li bi to EU odobrila.

23:00 Svi konsultativni predlozi su odbijeni. U ovom trenutku je Bregzit potpuno neizvestan.

22:30 Severnoirski DUP će glasati protiv sporazuma Tereze Mej, ako do glasanja dođe. Iako je u toku dana delovalo da je Bregzit na pragu razrešenja, ovime je verovatno stavljena tačka na svaku mogućnost da taj dogovor zaživi Saga se nastavlja.

21:00 Stiv Bejker, jedan od članova ERG, dobio ovacije od ostalih članova ove grupacije zbog govora u kojem kaže da neće glasati za sporazum Tereze Mej. Kako javljaju mediji, metaforički je rekao i da mu je lakše da buldožerom sruši zgradu Parlamenta u Temzu, nego da glasa za sporazum.

20:47 SkyData je uradila brzinsko istraživanje prema kojem 40% Britanaca misli da bi amandman (M) trebalo usvojiti. 35% misli da ne bi trebalo. Amandman (L) ne bi trebalo usvojiti misli 41% građana, a 37% misli da bi trebalo. Najmanja podrška je za no-deal Bregzit.

20:30 Glasanje je završeno.

20:15 Ijan Dankan Smit, jedan od tvrđih protivnika Tereze Mej u redovima konzervativaca, najavio da bi glasao za sporazum, ako do novog glasanja dođe. Sa druge strane, kruže informacije da oko 30 poslanika konzervativaca i dalje ne žele da podrže dogovor.

20:05 Umesto ustaljene prakse glasanja prisustvom u lobiju, ovog puta poslanici glasaju popunjavanjem listića. Svih 8 amandmana je prisutno na listiću i kod svakog se glasa samo za jednu opciju. Vreme za glasanje je do 20:30, a nakon toga počinje prebrojavanje glasova. Nije poznato da li će se glasovi prebrojavati po amandmanima, ili će se odjednom pregledati ceo listić svakog poslanika. Rezultate možemo očekivati oko 22:15.

20:00 Počinje glasanje o večerašnjim amandmanima.

19:53 Premijerka Škotske izjavila je “da će Bregzit biti samo još gori projekat ukoliko bude usvojen sporazumom koji niko ne podržava i za koji je premijerka morala čak da obeća odlazak da bi ga ljudi podržali”.

19:46 Sve veći broj konzervativaca najavljuje da će glasati za sporazum. Džejkob Ris Mog, lider grupacije tvrdih Bregzitovaca unutar Konzervativne partije, najavio da će glasati za sporazum, osim ako DUP bude otvoreno protiv.

19:45 I dalje je u toku parlamentarna debata o amandmanima o kojima će se uskoro glasati.

18:31 Potencijalni naslednici Tereze Mej na čelu konzervativaca:
– Boris Džonson
– Sadžid Džajvid
– Dominik Rab
– Majkl Gouv
– Džeremi Hant
Više o njima možete pročitati u našem tekstu.

18:30 Najnovija informacija može značiti i definitivnu jedinstvenu podršku Konzervativne partije i DUP njenom sporazumu. Ovo znači da konačno razrešenje Bregzita nikada nije bilo bliže.

18:30 Kao što je i najavljeno, Tereza Mej neće voditi UK u narednoj fazi Bregzita.

18:05 Spekuliše se da bi Tereza Mej danas mogla da predoči plan za odlazak sa funkcije svojim partijskim kolegama poslanicima. U tom slučaju, zahtevala bi da podrže njen predlog ukoliko bude ponovo na glasanju.

17:00
Amandman (B) – UK treba da napusti UK 12. aprila bez dogovora.
Amandman (D) – UK ostaje član EEA i zahteva članstvo u EFTA i ostaje u carinskoj uniji dok se ne nađe dogovor o pitanju granice sa Irskom.
Amandman (H) – UK ostaje član EEA i zahteva članstvo u EFTA, ali ne ostaje u carinskoj uniji.
Amandman (J) – UK treba da pronađe permanentan dogovor sa EU o carinskoj uniji.
Amandman (K) – Predlog laburista. Predviđa da UK treba da nastavi da gaji što bliže odnose sa EU: carinska unija, jedinstveno tržište, prihvatanje novih zakona EU, participacija u evropskim agencijama,…
Amandman (L) – Ukoliko sporazum ne bude usvojen i ukoliko bude odbijen no-deal Bregzit 2 dana pred datum 12. april, premijerka bi bila u obavezi da zaustavi Bregzit.
Amandman (M) – Kakav god bude dogovor u parlamentu, građani bi morali na referendumu da ga odobre.
Amandman (O) – UK treba da održi trgovinske sporazume sa EU u svakom slučaju.

16:53 Večeras se očekuje da glasanje o amandmanima počne oko 20 časova po našem vremenu.

16:48 Pre izlaganja predsedavajućeg, pojavile su se informacije da bi glasanje o planu Tereze Mej i Junkera moglo da bude na redu u petak. Sada nije jasno da li će do toga uopšte doći. Takođe, postoje šanse da bi takav dogovor ovog puta mogao da prođe glasanje u parlamentu s obzirom da su tvrdi bregzitovci u redovima Konzervativne partije, koji su do sada glasali većinski protiv sporazuma, najavili da bi glasali za sporazum ovog puta da bi se izbeglo duže odlaganje Bregzita. Za prolazak je premijerki potrebna i podrška severnoirske DUP, za šta takođe postoje indicije da bi mogla da bude pružena.

16:45 Predsedavajući je ponovio da neće odobriti novo glasanje o sporazumu Tereze Mej, osim ukoliko on ne bude promenjen. Podsećamo, predsedavajući je prethodno već jednom odbio da se o istom predlogu glasa po treći put, pozivajući se na pravilo prema kojem se ne sme isti predlog stavljati na glasanje iznova.

16:40 Podneto je 16 amandmana od kojih je predsedavajući, spiker, donjeg doma Parlamenta UK odabrao 8. Amandmani će biti pod oznakama B, D, H, J, K, L, M i O. Uskoro opširnije o svim amandmanima.

SREDA 27.03.2019.

19:24 Predlog je usvojen.
ZA: 412
PROTIV: 202
UK će zatražiti od EU da se datum Bregzita odloži.

19:18 Očekuje se komotna pobeda predloga. U tom slučaju, od EU će se zatražiti da se Bregzit pomeri do 30.06. ukoliko do sledeće srede bude usvojen predlog sporazuma Mej-Junker. U suprotnom, tražiće se duže odlaganje. Da bi EU odobrila pomeranje datuma, svih 27 članica mora biti za.

19:13 Poslednji amandman kojim je bilo predviđeno “zabraniti premijerki da izađe pred parlament po treći put sa istim predlogom” je povučen i o njemu se neće glasati. Sada je na glasanju glavni predlog o produžetku člana 50 i pomeranju datuma izlaska iz EU.

19:09 I treći amandman, koji su podneli laburisti, je odbijen.
ZA: 302
PROTIV: 318
Ovaj amandman je predviđao da se datum Bregzita pomeri dovoljno da poslanici nađu većinu za određeno rešenje.

18:54 Odbijen je i drugi amandman, kao i amandman na taj amandman. Ovog puta je razlika bila samo 3, odnosno 2 glasa.

18:38 I pored naredbe vrha partije, 43 poslanika Laburističke partije je glasalo o amandmanu (h). 25 je glasalo ZA, 18 PROTIV. Ostalih 203 poslanikaje poštovalo odluku i nije glasalo.

18:16 Amandman je ovog puta odbijen. Velika većina laburističkih poslanika je bojkotovala glasanje.
ZA: 85
PROTIV: 334
Naredna dva amandmana o kojima će se glasati se odnose na član 50 (pomeranje Bregzita) i na alternative koje UK ima u vezi Bregzita.

18:07 Trenutno se glasa o amandmanu (h) koji je podnela poslanica Nezavisne grupe Sara Volaston. Ovaj amandman odnosi se na pitanje drugog referenduma. Očekuje se da ne bude usvojen. Rezultati glasanja – za desetak minuta.

16:25 U međuvremenu je stiglo i obaveštenje laburista da neće glasati za amandman (h) “ne zbog uverenja, već zbog tajminga”. Ubrzo se oglasila i kampanja “Best for Britain” koja je, takođe, izjavila da ne podržava amandman zbog tajminga.

16:15 Kampanja “People’s Vote” koja se zalaže za drugi referendum, naglasila je da neće pozvati simpatizere da glasaju za, niti protiv amandmana danas. Laburistička partija je, takođe, pozvala da se ne glasa, iako je nakon formiranja Nezavisne grupe počela da naginje drugom referendumu.

16:13 PODSEĆANJE: Grupa bivših poslanika Laburističke partije nedavno je napravila Nezavisnu grupu. Osnažena poslanicima iz Konzervativne partije, grupa se zalaže za raspisivanje drugog referenduma. Današnji amandman (h) je predlog članice ove grupe u britanskom parlamentu.

14:21 Još jedan zanimljiv dan u britanskom parlamentu. Pred poslanicima će se danas po prvi put naći i amandman o drugom referendumu pod oznakom (h). Glasanje se očekuje oko 18h po našem vremenu, a mi ćemo i danas ispratiti dešavanja.

ČETVRTAK 14.03.2019.

21:35 Ukoliko do 20.03. bude usvojen predlog sporazuma, biće zatraženo kraće odlaganje Bregzita do 30.06. U suprotnom, biće potrebno duže odlaganje.

20:55 Sutra će se glasati o odlaganju Bregzita. Ukoliko bude pomeren za posle izbora za Evropski parlament, UK će učestvovati na tim izborima krajem maja.

20:54 Tereza Mej u govoru ostavila dve mogućnosti: sporazum koji je postigla sa Junkerom ili drugi referendum koji bi mogao da dovede do ostanka u EU.

20:51 UK treba da odbaci “no-deal” kao opciju.
ZA: 321
PROTIV: 278

20:43 I pored pobede amandmana kojima je “no-deal” odbijen, parlament će, ipak, ispoštovati proceduru i glasati o glavnom predlogu – “no-deal” opciji. Uskoro stižu rezultati, očekuje se komotnija pobeda odbijanja “no-deal” opcije.

20:22 Večeras se ipak neće glasati o “no-deal” Bregzitu nakon što je sa 4 glasa prednosti prošao amandman koji predviđa da se “no-deal” uopšte ne uzima u obzir.

SREDA 13.03.2019.

21:05 Visoki zvaničnik EU odbio mogućnost novih pregovora. “”No-deal”, odlaganje ili ostanak u EU ostaju kao opcije”.

20:30 Škotska nacionalna partija se zalaže za novi referendum.

20:29 Džeremi Korbin ponovio da je sporazum i zvanično mrtav. Pozvao premijerku da raspiše izbore.

20:28 Tereza Mej najavila glasanje o “no-deal” opciji sutra. Rečeno da će konzervativci glasati po slobodnoj volji.

20:22 Predlog Tereze Mej nije prošao glasanje.
ZA: 242
PROTIV: 391

19:59 Uskoro će uslediti glasanje o sporazumu koji su Tereza Mej i Žan Klod Junker postigli sinoć.

19:47 Džejkob Ris Mog, predsednik ERG, najavio da će većina od oko 80 članova te grupe definitivno glasati protiv sporazuma.

19:45 PROCENA: Poznanici britanskog javnog mnjenja predviđaju da će sporazum biti odbijen sa oko 150 glasova razlike. Računajući da 10 poslanika DUP i poslanici grupe ERG neće glasati za sporazum, Novi treći put smatra da je ova prognoza realna.

19:36 Glavni pregovarač EU Mišel Barnije je rekao da je jedini način da dođe do tranzicije prihvatanje sporazuma. “U suprotnom neće biti tranzicionog perioda”. Veruje se da se ova izjava odnosi na govor Borisa Džonsona u parlamentu. On je naglasio da je “no-deal” jedini siguran put za Ujedinjeno Kraljevstvo.

19:32 Istraživanja agencije YouGov pokazuju da je porasla narodna podrška sporazumu Tereze Mej, ali je “protiv” i dalje u blagoj prednosti u odnosu na “za”. Najveći pomak uočen je kod ljudi koji su 2016. glasali za izlazak iz EU.

19:25 Kris Lesli iz Nezavisne grupe optužio laburiste da neće da podrže njihov predlog o narodnom glasanju, tj. drugom referendumu.

19:05 Nezvanično: Istaknuti član ERG, Dejvid Dejvis, glasaće za sporazum. Potencijalna otvorena podrška, mogla bi da povuče još nekoliko poslanika da glasa za.

19:00 Raste broj poslanika koji javno pružaju podršku sporazumu sat vremena pre glasanja.

18:07 Počeo je sastanak ERG, grupe unutar Konzervativne partije koja je najavila glasanje protiv dogovora večeras. Pojedinci tvrde da bi na sastanku moglo da dođe do promene plana.

18:05 U ovom trenutku deluje da će oko 25 konzervativaca koji su glasali protiv sporazuma ranije, sada glasati za. Uz to, očekuje se veći broj odsutnih sa glasanja.

17:58 Ukoliko bi se danas održavali izbori na ostrvu, ankete predviđaju sledeće rezultate:
Konzervativna partija oko 37%
Laburistička partija oko 30%
Liberalne demokrate oko 6,5%
Nezavisna grupa poslanika koji se zalažu za novi referendum oko 10%.
Izborni sistem u UK ide na ruku velikim partijama. Glasa se po izbornim jedinicama, i kandidat sa najviše glasova postaje poslanik za tu izbornu jedinicu.

17:44 Jedini “spas” za Terezu Mej u ovom trenutku jeste raskrsnica na kojoj se nalaze tvrdi bregzitovci. Naime, preovlađuje mišljenje da će UK u slučaju odbijanja sporazuma večeras, odložiti Bregzit i mnogo mekše napustiti zajednicu sa EU. Iz tog razloga, veliki broj tvrdih bregzitovaca bi mogao da glasa za predlog večeras.

17:32 U ovom trenutku se vodi parlamentarna debata kojoj prisustvuje i premijerka Mej. Glasanje se očekuje oko 20 časova po našem vremenu.

17:30 Današnji dan je obeležilo izlaganje državnog tužioca Džiofrija Koksa o sporazumu koji je sinoć dogovoren. Iako je premijerka Mej i ranije tokom vikenda najavila da je blizu postizanja boljeg dogovora oko granice sa Irskom, tužilac Koks je navodno odbio taj predlog. Zbog toga je premijerka ponovo letela u Brisel na pregovore u ponedeljak uveče. Nakon zvanične konferencije za medije, oči su bile uprte u državnog tužioca od kojeg se očekivalo mišljenje o sporazumu koji je postignut. Ranije danas, Koks je izjavio da je postignut boljitak, ali da ne sme sa stopostotnom sigurnošću da se tvrdi da bi UK samostalno mogla da napusti dogovor koji bi stupio na snagu sa izlaskom iz EU, a koji je vezan za granicu sa Irskom. To izlaganje za sobom je povuklo i saopštenja potencijalnih glasača za sporazum, severnoirske unionističke partije i ERG, grupe unutar Konzervativne partije.

17:23 Za sada je petnaestak torijevaca, koji su na prošlom glasanju glasali protiv sporazuma, najavilo da će ovog puta glasati za.

17:00 Za UK predstoji niz važnih glasanja. Pogledajte grafički prikaz budućnosti Bregzita.

Bregzit
Bregzit

16:53 Na sinoćnjem sastanku Mej-Junker predstavljena su tri dokumenta:
1) zajednički instrument kojim se obezbeđuje to da UK može jednostrano da se povuče iz backstop sporazuma koji predviđa da fizička granica između Irske i Severne Irske nikada ne bude uspostavljena. Ova tačka predstavlja najveći problem u pregovorima dve strane i u pokušaju Tereze Mej da izdejstvuje pobedu na parlamentarnom glasanju.
2) politička deklaracija o budućnosti odnosa dve strane. Ovo je prvi put da se u javnosti govori o odnosu UK i EU nakon Bregzita koji je preokupirao diplomate obe strane. Predviđeno je da odmah nakon Bregzita počnu diplomatski odnosi koji bi poboljšali i pokrenuli odnose UK i Evropske unije.
3) unilateralna deklaracija UK

16:47 Iako je bilo indicija da bi grupa konzervativaca okupljenih u ERG (European Research Group), koji su do sada glasali protiv predloga njihove premijerke, mogla da glasa za sporazum danas, izdato je saopštenje u kojem se navodi da oni “ne mogu da podrže plan”. Slična je situacija i sa severnoirskim DUP-om koji pruža podršku trenutnoj vladi. Oni su, takođe, najavili da bi mogli da promene raspoloženje prema sporazumu, ali su naknadno ipak najavili da neće glasati za.

UTORAK 12.03.2019.

Izvor: Novi treći put