Brisel: BiH učestvovala u radu sastanka Vojnog komiteta NATO saveza

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na sastanku Vojnog komiteta NATO-a na nivou načelnika štabova, koji je održan  14. januara u sjedištu NATO-a u Briselu, saopšteno je iz Ministrarstva odbrane BiH.

U delegaciji Oružanih snaga BiH su bili i šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Ureda načelnika ZŠ OSBiH brigadir Edin Fako, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Velibor Purković i štabni oficir u Vojnom dijelu misije BiH pri NATO-u major Zvonimir Duvnjak.

Tokom sastanka razgovarano je o trenutnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu te provođenju zadataka u novim okolnostima koje karakterišu postizborni proces, vođenje mirovnih pregovora i narastajuće tenzije u regiji.

Tom prilikom, načelnici štabova su razmijenili mišljenja i stavove sa prijedlozima budućih aktivnosti. Na kraju, izrazili su podršku komandantu misije „Odlučna podrška“ i potvrdili svoju opredijeljenost za nastavak provođenja misije do ispunjenja uslova za potpunu tranziciju odgovornosti za sigurnost na afganistanske snage.

U saopštenju se navodi da je, na marginama sastanka, general Mašović imao kratke susrete sa načelnicima štabova oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Gruzije.  

Kao uvod u današnji sastanak, 13. januara u organizaciji predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a generala Stuarta Peacha upriličen je i službeni prijem za načelnike štabova i vojne predstavnike zemalja članica i operativnih partnera.

Tokom službenog prijema general Mašović se sastao i razgovarao sa domaćinom prijema, generalom Peachom, a između ostalih i sa generalpukovnikom Todom Woltersom – SACEUR, te načelnicima Savezne Republike Njemačke i Grčke.

Pored učešća na navedenom sastanku, general Mašović je posjetio Vojnu misiju BiH pri NATO-u gdje se sastao sa novoimenovanim šefom Misije BiH pri NATO-U u Briselu,  ambasadorom Mitrom Kujundžićem.

Tokom sastanaka u Vojnim dijelu misije BiH pri NATO-u, general Mašović je informativnim brifingom brigadira Čajića upoznat o trenutnim i budućim aktivnostima Vojne misije BiH pri NATO-u, s posebnim osvrtom na eventualnu buduću saradnju sa Evropskom odbrambenom agencijom – EDA, stoji u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Ovim je očito počela da se ativnije realizuje saradnja BiH sa NATO savezom koja proizilazi iz Programa reformi BiH, koji su pred kraj prošle godine potpisali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik i doastavili u  sjedište NATO u Brisel.

Zanimljivo je da Milorad Dodik i dalje negira da je tim dokumentom, Programom reformi, na koji je stavio svoj potpis BiH ušla u posljednju pripremnu fazu za prijem u članstvo NATO saveza.

(BN)