Brisel traži od Malte da otvori granice za nevakcinisane

Evropska komisija će razgovarati s Maltom da povuče odluku o zatvaranju granica za nevakcinisane putnike, izjavio je danas evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Malta je u petak saopštila da je prva zemlja Evropske unije (EU) koja zatvara granice za nevakcinisane putnike, nadajući se da će zaustaviti povećanje broja zaraženih korona virusom, ali je Rejnders u izjavi francuskom radiju Frans Inter podsetio da je EU uvela zdravstveni sertifikat koji je obavezujuć za zemlje članice.

Rejnders je dodao da će EK razgovarati sa Maltom kako bi prihvatila PCR testove.

„U zavisnosti od broja zaraženih delta sojem… normalno je da nastavimo sa merama, testovima i karantinom, ali bez zabrane putovanja”, poručio je komesar, prenosi Beta.

Malo mediteransko ostrvo sa 500.000 stanovnika može da se pohvali da ima najviše vakcinisanih u EU pošto je 79 odsto odraslog stanovništva Malte primilo dve doze vakcine protiv koronavirusa. Od 27. juna nije registrovan nijedan novi slučaj sve do petka kada je bilo 96 novozaraženih od kojih su njih 90 odsto nevakcinisani.

Francuski državni sekretar za evropske poslove Kleman Bon rekao je juče da je odluka Malte da više ne prihvata PCR testove „suprotna pravilima” EU.

Izvor: politika.rs