Britanci tvrde da se novi soj virusa raširio po Evropi

Novi soj Kovida-19, potvrđen u Velikoj Britaniji, već je gotovo sigurno prisutan u većini evropskih zemalja, smatraju britanski naučnici.

Ovo je potvrdio Nil Ferguson sa „Imperijal koledža” u Londonu, tokom obraćanja Odboru za nauku i tehnologiju Donjeg doma britanskog parlamenta, zajedno sa drugim stručnjacima iz Savetodavne grupe za nove respiratorne virusne pretnje (NERVTAG), koja savetuje vladu.

Za ovaj soj koji je već potvrđen u drugim zemljama, poput Danske, Ferguson je rekao: „Gotovo sam siguran da je ovaj virus u ovom trenutku prisutan u većini, ako ne i svim evropskim zemljama”.

Profesor Peter Horbi sa Univerziteta u Oksfordu rekao je:

„Mislim da je pošteno reći da su zemlje koje imaju razvijeniju i rigorozniju nauku, i transparentnije sa važnim informacijama koje stavljaju na raspolaganje drugima”, javlja Bi-Bi-Si, a prenosi Tanjug.

Velika Britanija je istražila 45 odsto svih genetskih kodova korona virusa u svetu i još nije sigurno da li novi soj potiče sa jugoistoka Engleske ili je tamo tek prvi put otkriven. Ovo je izazvalo zabrinutost da je Velika Britanija nepravedno kažnjena zbog otkrivanja nove mutacije Kovid-19.

Izvor: politika.rs