Britanija ponovo aktivira hitne kovid-bolnice i zatvara škole u Londonu

Velika Britanija ponovo je aktivirala hitne bolnice podignute na početku pandemije i u petak je zatvorila osnovne škole u Londonu kako bi sprečila ubrzano širenje puno zaraznije vrste koronavirusa.

S više od 50.000 novozaraženih koronavirusom u poslednja četiri dana britanska zdravstvena služba navela je da očekuje povećanje broja novih pacijenata zaraženih te da treba još bolničkih kreveta.

Vest je usledila samo nekoliko dana nakon što je bolnica Rojal London imejlom obavestila svoje osoblje o tome da neće moći pružiti odgovarajući visoki standard zdravstvene zaštite kritično obolelima, prenosi Hina.

S obzirom na to da je glavni britanski grad jedno od najteže pogođenih područja novim sojem koronavirusa, za koji se kaže da je zarazniji i do 70 odsto, vlada je odlučila da zatvori i sve osnovne škole u Londonu, poništavajući tako odluku donijetu pre samo dva dana.

“Obrazovanje djece i dobrobit i dalje su nacionalni prioritet”, rekao je državni sekretar za obrazovanje Gavin Vilijamson.

“No, prelaz škola u udaljenim djelovima Londona na onlajn nastavu zaista je naša nužda i privremeno rješenje.”

Britanija se u posljednje vrijeme bori s novim talasom virusa koji je već usmrtio više od 74.000 ljudi i doveo ekonomiju do ruba kolapsa.

Jedna od koronavirusom najteže pogođenih zemalja u svijetu u posljednja 24 sata zabilježila je 53.285 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 613 novih smrtnih slučajeva.

Privremene bolnice koje su podignute na lokacijama na kojima se nalaze kongresni centri pokazale su se uspješnima, a vojska ih je izgradila u samo nekoliko dana. Rijetko su korištene, no ostavljene su u slučaju da zatrebaju, a čini se da je došlo do tog trenutka.

Skaj njuz izvještava da su jedinice intenzivne njege u trima londonskim bolnicama na Silvestrovo bile prepune, zbog čega je dio pacijenata morao biti premješten na odjeljenja intenzivne njege u drugim bolničkim ustanovama.

U očekivanju pritiska koji je sve veći zbog ubrzanog širenja nove varijante koronavirusa, NHS je zatražio da se “privremena bolnica ponovo pripremi za prijem pacijenata ako to bude potrebno”, rekla je portparolka Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Kraljevski koledž za školovanje medicinskih sestara upozorava da zemlji kronično nedostaje medicinskih sestara koje bi se zaposlile na novim radnim mjestima, posebno na odjeljenjima s oboljelima od virusa.

Izvor: vijesti.me