Britanska doktorka sama protestovala ispred Vlade zbog manjka zaštitne opreme

Britanska doktorka Minal Viz je sama protestovala ispred sedišta Vlade Velike Britanije kako bi ukazala na nedostatak zaštitne opreme za zdravstvene radnike koji se bore protiv novog koronavirusa.

U bolničkoj odeći i s maskom za lice, Viz je ispred kabineta premijera Borisa Džonsona istakla transparent s natpisom “Zaštitite zdravstvene radnike”.

Viz, koja je trudna, rekla je da protestuje radi ranjivog bolničkog osoblja i ocenila da je vlada trebalo znatno ranije da bude pripremljena za pandemiju koronavirusa i da je zdravstveni sistem zbog tog propusta sada u teškoj situaciji.

“Mi smo i dalje u poziciji u kojoj na kolenima molimo za zaštitnu opremu. Da smo imali dovoljno, ne bi bake morale da nam šiju maske i ne bi penzioneri skupljali novac za Nacionalnu zdravstvenu službu”, kazala je Viz.

Britanska vlada je nedeljama na udaru zbog manjka zaštitne opreme za lekare. Umrlo je najmanje 50 zdravstvenih radnika zaraženih koronavirusom, uključujući trudnu medicinsku sestru čija je beba preživela zahvaljujući operaciji “carskim rezom”.

Zvaničnici tvrde da se bore da nabave zaštitnu opremu i navode da iz Turske stiže kontingent od 84 tone, u kojem je i 400.000 bolničkih mantila.

Izvor: N1/Beta/AP