Britanski F-35B srušio se zbog nemara posade nosača aviona

Kao mogući uzrok udesa najmodernije i najskuplje letelice pominje se zaboravljeni zaštitni poklopac na jednom od dva usisnika motora

Dve sedmice posle udesa britanskog aviona F-35B, koji se srušio u Sredozemno more, na internetu se pojavio snimak ovog incidenta. Uzrok nesreće, koju je pilot preživeo katapultirajući se, nije poznat. Istovremeno, Britanci uz pomoć Amerikanaca pokušavaju da dođu do olupine, za koju su, spekulišu mediji, zainteresovane i treće strane. London će se, kako stoje stvari, pozabaviti i time kako se u javnosti pojavio snimak koji je zabeležila sigurnosna kamera sa nosača aviona „Kraljica Elizabeta”.

Na njemu se vidi kako se avion kreće prema uvis zakrivljenoj uzletnoj rampi. Ali, umesto da ubrza, letelica usporava i preko ivice rampe pada u more, pod brod. Vidi se eksplozija pirotehnike, do koje dolazi zbog odvajanja poklopca kabine prilikom katapultiranja pilota. Nekoliko sekundi kasnije, u kadru, očigledno fiksirane kamere, vide se kupola padobrana koja pada u vodu i članovi posade nosača aviona koji trče ka ivici uzletne rampe, mestu nesreće. Pilot je spasen i izvučen na brod.

Britansko Ministarstvo odbrane ne izjašnjava se o uzroku udesa, što je uobičajeno u ovakvim (ne)prilikama. Međutim, u medijima se spekuliše da je reč o neverovatnoj ljudskoj grešci: navodno s jednog od dva usisnika vazduha mlaznog motora nije bio skinut poklopac – zaštita od vremenskih neprilika koja se koristi dok avioni stoje na otvorenom prostoru. To bi moglo da bude objašnjenje zašto je F-35B usporavao prilikom poletanja – motor jednostavno nije imao dovoljno snage.

„Istraga se nastavlja, kao i napori da se pronađe avion. Spekuliše se da bi uzrok udesa mogao biti prekrivač motora koji je greškom ostavljen na avionu. Verovatno je i da se vodi druga istraga – kako se video-snimak udesa pojavio onlajn”, javlja Bi-Bi-Si.

Udes se dogodio 17. novembra, a mediji izveštavaju da se desio u istočnom Mediteranu, negde u trouglu između Egipta, Kipra i Krita. Pojavili su se medijski izveštaji da su Rusi veoma zainteresovani za ovaj slučaj, a sve se dešava ne tako daleko od ruskih baza u Siriji. Britanski „Tajms”, pozivajući se na izvore u mornarici, objavio je da je London zatražio američku pomoć u naporima da se što pre dođe do olupine najmodernijeg i najskupljeg aviona u arsenalu Velike Britanije, vrednog sto miliona funti, inače proizvoda američkog „Lokid Martina”, opremljenog najsavremenijom tehnologijom.

Kako javlja „Miror”, za pronalaženje olupine aviona na morskom dnu potrebna je tehnika koja može da dosegne velike dubine. Kad se avion pronađe, za njega će biti zakačeni ogromni baloni koji će biti napunjeni vazduhom kako bi podigli letelicu na površinu.

Izgubljeni avion bio je deo „Borbene grupe nosača aviona 2021”, najvećeg britanskog pomorsko-vazduhoplovnog sastava još od Folklandskog rata protiv Argentine 1982. godine. Ovaj sastav vraća se iz misije na području Indopacifika, gde se, između ostalog, pojavio i u geostrateški osetljivom Istočnom kineskom moru.

Izgubljeni avion bio je u verziji F-35B, s mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja, odnosno skraćenog poletanja s uzletne rampe koja podseća na skijašku skakaonicu, s koje je letelica ovog puta pala u more.

Izvor: politika.rs