Broj žrtava u Albaniji se popeo na 29

Broj žrtava snažnih potresa koji su juče pogodili Albaniju popeo se na 29, a broj povrijeđenih u zemljotresu koji je pogodio Drač i okolinu iznosi više od 650.

Spasilačke službe tragaju za preživjelima, a postoji sumnja da se u ruševinama nalazi najmanje još desetak osoba.

Spasioci iz Srbije izvukli su ranije danas dva tijela u Tumanu, prenosi RTS.

Albanski premijer Edi Rama je na vanrednoj sjednici vlade zahvalio svim zvaničnicima zemalja regiona, Evrope i svijeta koji su uputili pomoć.

Vlada Albanije proglasila je vanrednu situaciju na području Drača i Tirane, oblastima koje su najviše pogođene zemljotresom.

Rama je rekao da je vanredna situacija proglašena na osnovu  Ustava i zakona, što, kako je kazao, ne podrazumijeva samo odluke povodom finansija već i niz drugih mjera.

Stanovnici Drača spavaju u šatorima i kolima i na fudbalskom stadionu dok se i dalje dešavaju prateći potresi.

U Albaniji je proglašen dan žalosti. Zastave na svim institucijama su spuštene na pola koplja.

Građani spavali na otvorenom
Građani spavali na otvorenom(Foto: Beta-AP)

Na teritoriji Drača u Albaniji, 120 kilomatara od Podgorice, prvi i najjači potres zabilježen je juče rano ujutro (nešto prije četiri časa).  Materijalna šteta je ogromna.

Albanski geološki institut je juče rano popodne saopštio da su, od početnog potresa, u Albaniji zabilježene 253 seizmičke aktivnosti.

View image on Twitter

Specijalni crnogorski tim koji čini 18 spasilaca iz službi zaštite i spašavanja i šest predstavnika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova upućen je jutros u Albaniju u skladu sa potrebama koje je su iskazale albanske vlasti i dogovorom postignutim juče prilikom boravka članova naše Vlade u Draču, a na osnovu današnje odluke Vlade.

Vlada je donijela odluku o upućivanju tima za traganje i spašavanja iz ruševina Republici Albaniji. 

Zemlje svijeta, Evrope i regiona pomažu Albaniji u saniranju posljedica jutrošnje serije zemljotresa, a u Tiranu je juče doputovalo 52 pripadnika za vanredne situacije Rumunije i 40 pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga (KBS).

RTS je juče prenio da je transportni avion C-130 “herkules” grčkog ratnog vazduhoplovstva sletio je na aerodrom Rinas, te da su grčki spasioci prva strana ekipa koja je stigla u pomoć Albancima stradalim u zemljotresu.

Albanski portal Java njuz je prenio da je avion sa 52 pripadnika specijalnih jedinica za vanredne situacije Rumunije stigao u Tiranu, kako bi pomogli Albanii na sanaciji posljedica.

Komandant KBS, Rahman Rama, juče je potvrdio da su njegovi pripadnici u Albaniji da pomognu u otklanjanju posljedica potresa.

Rama je tada rekao da su KBS spremne da pošalju dodatni broj pripadnika, ako se za to ukaže potreba.

Pripadnici jedinice za traganje spašavanje KBS, njih 40, prema njegovim riječima, su specijalizovane i dobro opremljene za traganje pod ruševinama.

Izvor: Vijesti.me