Brži oporavak zaraženih koronavirusom onih koji su uzimali lek “remdesivir”

Oboleli od kovida19 koji su uzimali lek „remdesivir” oporavljali su se za 31 odsto brže od onih koji su uzimali placebo, pokazalo je veliko američko kliničko ispitivanje, preneli su svetski mediji.

Ovo je prvi put da je kliničko ispitivanje, sprovedeno u skladu sa zlatnim pravilima – testiranje leka sa kontrolnom grupom i na dovoljno velikom uzorku, pokazalo efikasnost leka protiv kovida 19.

Američki Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti (NIAID), koji je vodio istraživanje, objavio je da su se pacijenti koji su uzimali lek oporavili za 31 procenat brže od onih koji su uzimali placebo.

Kontrolne grupe ispitanika u studiji o efikasnosti lekova su verodostojan način da se proveri stvarno delovanje medikamenta. S obzirom da kontrolna grupa ne prima lek, već neutralni preparat, omogućeno je da se njihovo zdravlje uporedi sa grupom koja je primala testirani lek i tako utvrdi da li lek deluje.

„Prosečno vreme oporavka kod pacijenata lečenih „remdesivir” bilo je 11 dana u poređenju sa 15 dana koliko je trajao oporavak kontrolne grupe“, saopštio je američki institut. Entoni Fauči iz ovog instituta rekao je da podaci pokazuju jasan, značajan i pozitivan uticaj leka na skraćenje vremena oporavka i važan su dokaz da lek „može blokirati virus”.

Istraživanje je predočilo da pacijenti na ovom leku imaju manje izgleda da izgube bitku za život. Stopa smrtnosti bila je 8,0 procenata na „remdesiviru” u odnosu na 11,6 procenata za placebo grupu.

Istraživanje je počelo 21. februara i obuhvatilo je 1.063 osobe na 68 lokacija u SAD, Evropi i Aziji. Tokom studije, niko od pacijenata i lekara nije znao ko prima „remdesivir”, a ko je na neutralnom leku, kako bi se eliminisala bilo kakva pristrasnost.

Naučnici su objavili da iz etičkih razloga nisu želeli da čekaju na naučnu recenziju kako bi obelodanili rezultate istraživanja, jer su potvrdili efikasnost leka i smatrali su da svim pacijentima s kovidom 19, uključujući one iz kontrolne grupe, treba omogućiti da dobiju lek.

„Remdesivir” se ranije koristio za lečenje ebole, ali nije bio efikasan. On deluje direktno na virus tako što „glumi” jedan od gradivnih elemenata RNK i DNK, ulazi u genom virusa i blokira njegovo razmnožavanje.

Petar Horbi, epidemiolog sa Univerziteta Okford, koji nije bio uključen u studiju, rekao je za agenciju Frans pres: „Moramo videti potpune rezultate, ali ako se potvrde, to bi bio fantastičan rezultat i velika vest u borbi protiv kovida 19”.

Iako su pozdravili rezultate brojni naučnici, ipak, upozoravaju da je njegovo dejstvo relativno umereno. „To je prvi dokaz da „remdesivir” stvarno deluje, ali dokazi sigurno nisu dramatični“”, kaže Stiven Evans sa londonske škole za higijenu i tropsku medicinu.

„Podaci su obećavajući i, s obzirom na to da ne postoji lek za kovid 19, mogli bi dovesti do brzog odobrenja primene eksperimentalnog leka „remdesivir”, kaže Babak Javid s medicinskog fakulteta Tsinghua u Pekingu. „Ali pokazuju i da „remdesivir” nije magično rešenje”.

Dosadašnja istraživanja ovog leka koji se daje intravenski, među kojima i ono sprovedeno u Vuhanu, pokazala su kontradiktorne rezultate. Po istraživanju na malom uzorku od 237 ispitanika u Vuhanu se lek nije pokazao delotvornim osim u slučaju pacijenata na respiratorima, objavljeno je u časopisu Lancet.

To istraživanje, u kome je bila i kontrolna grupa, je prekinuto zbog malog broja ispitanika da bi rezultati bili pouzdani.

Izvor: politika.rs