Bugarska blokirala početak pregovora Severne Makedonije sa EU

Bugarska je obavestila Evropsku komisiju da ne može da prihvati predloženi pregovarački okvir za Severnu Makedoniju za članstvo u EU jer ne pruža potrebne garancije za ispunjavanje uslova koje je postavila ta zemlja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Sofiji.

U saopštenju se ukazuje da deklaracija Evropskog saveta nije pravno obavezujući instrument i ne pruža pravne garancije koje zahteva Bugarska.

Sofija, međutim, veruje da se uprkos kratkim rokovima može doći do rešenja, prenosi makedonski portal Plus info.

„Bugarska zahvaljuje nemačkom predsedavanju Savetu EU i komesaru za proširenje Oliveru Varheiju na konstruktivnom pristupu i svakodnevnom zajedničkom radu u potrazi za rešenjem koje je i dalje moguće uprkos kratkim rokovima”, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva izjavila je ranije da Bugarska još ne može da odobri pristupne pregovore sa Skopljem jer, kako je navela, Severna Makedonija ne sprovodi odredbe sporazuma o dobrosusedskim odnosima i prijateljstvu između Skoplje i Sofije, potpisan 1. avgusta 2017. godine.

Sofija je pre dva meseca poslala memorandum zemljama članicama EU u kome je zahtevala da u pregovarački okvir sa Severnom Makedonijom budu i sporna pitanja između Skoplja i Sofije.

Bugarski vlasti zahtevaju da se makedonski jezik u zvaničnim dokumentima EU obeležava kao zvanični jezik prema Ustavu Severne Makedonije, kao i da makedonski vlasti priznaju da makedonski jezik i identitet imaju bugarsko poreklo.

S druge strane, makedonski vlasti kažu da su makedonski jezik i identitet činjenično stanje, te da ne postoji prostora o tome da se pregovara.

Severna Makedonija je u martu ove godine dobila zeleno svetlo za početak pregovora sa EU.

Predviđeno je da ta zemlja započne pristupne pregovore do kraja 2020. godine.

Izvor: politika.rs