Bugarska vlada ne podnosi ostavku posle nasilja na protestima

Bugarski premijer Bojko Borisov namerava da ostane na toj funkciji nakon što je noćas prvi put došlo do nasilja na antikorupcijskim protestima koji traju već dva meseca, saopštila je njegova stranka.

„Posle jučerašnjih ekscesa, nećemo podneti ostavku, jer bi to značilo da bi svaka vlada trebalo da popusti pod pritiskom siledžija”, rekao je u parlamentu zvaničnik vladajuće stranke Gerb Toma Bikov, prenosi Beta.

Prema policiji, uhapšeno je 126 osoba, uključujući njih 62 od ranije poznatih policiji. Najmanje 80 policajaca je povređeno, a snage reda su upotrebile biber sprej da bi rasterale demonstrante.

Policija je opkolila i tukla neke od demonstranata, javio je fotograf Frans presa koji je i sam povređen.

„Ovi sukobi omogućavaju vladi da postigne poene u javnom mnenju”, ocenio je za bugarsku televiziju politikolog Dimitar Ganev.

Direktor sofijske policije Georgi Hadžijev je rekao danas novinarima da je „pređen prag tolerancije”. ; „Uklonili smo blokade jer su kriminalni elementi čuvali opasan materijal”, uključujući Molotovljeve koktele, kazao je on.

Demonstranti više od mesec dana drže tri raskrsnice u Sofiji, podseća Frans pres.

„Neki demonstranti, uključujući fudbalske navijače, brutalno su napali policiju”, rekao je Hadžijev i dodao da su navijači koristili pirotehniku i kamenice.

Organizatori demonstracija koji su pozivali na mir, naveli su da je reč o „provokacijama”. Oni zahtevaju ostavku Borisova koga optužuju da ignoriše korupciju.

Demonstracije traju više od dva meseca i ovo je prvi put da su postale nasilne, navode novinari Frans presa.

Parlament je juče odobrio inicijativu vlade o izmenama Ustava koje demonstranti ocenjuju kao premijerov manevar za ostanak na vlasti do isteka mandata 2021.

Borisov je optužio vlasnika igara na sreću Vasila Bojkova da je platio izgrednike na sinoćnjem protestu.

Izvor: politika.rs