Bundestag traži izdajnika u svojim redovima

(Фото EPA-EFE/Clemens Bilan)

BERLIN – Nemački Bundestag traži „izdajnika” koji je prosledio tajne protokole o zločinu u ukrajinskoj Buči medijima.

Predsedavajući odbora za odbranu Mari Agnes Štrak-Cimerman podnela je, prema pisanju „Fokusa”, krivičnu prijavu zbog odavanja državne tajne protiv nepoznatih lica koja su medijima prosledili informacije sa strogo poverljive sednice.

Radi se o protokolima prisluškivanja, koji dokazuju, prema nemačkim ekspertima, odgovornost ruskih vojnika za masakr nad ukrajinskim stanovništvom u Buči.

U prikupljanju podataka bile su uključene i dve strane partnerske službe, koje sada strahuju za poverljivost predatih informacija, javlja Tanjug.

Nemačka služba BND presrela je komunikaciju unutar ruske vojske i dokumentovala detaljno ubijanje ukrajinskih civila.

Iz tih protokola proizilazi da su se ruski vojnici hvalili ubistvom jednog starijeg Ukrajinca koji je vozio bicikl, ali i govorili o brutalnim metodama zlostavljanja.

Takođe, protokol dokazuje da su oficiri naložili zverstva nad civilima kako bi se izazvao strah.

BND je svoje protokole predao prošle nedelje nadležnom parlamentarnom kontrolnom telu, a kopije su prosleđene odboru za odbranu i odboru za spoljna pitanja.

U tim odborima se smatra da bi morao biti „izdajnik” strogo poverljivih podataka.

Nakon što su nemački mediji objavili vest o prisluškivanju ruska vojska je isključila nadzirane kanale komunikacije. NATO krugovi kritikuju da je zbog curenja informacija u Bundestagu napravljena šteta, jer su zatvoreni i dalji pristupi ruskim vojnim informacijama.

Izvor: politika.rs