Čas fudbala na Lionu

Da li je vest da je Hajduk sa Liona deklasirao Sinđelić 2012 sa 8:2 u trećem kolu Prve Beogradske lige, grupa A? Da li je vest da Hajduk sa Liona igra kao Lester u sezoni 2015/16, čvrsto i lepo? Kako za koga.

Nedelja, dan kao i svaki drugi za besposličare, a za one koji žele da se sjedine sa Bogom to je dan kada ljudi odlaze u crkvu i odmaraju svoje misli i telo od svega spoljašnjeg, a za fudbalske zaluđenike, nedelja, iliti dan kada igra Hajduk sa Liona je nešto sveto, još kada se na to doda da na svom terenu dočekuju protivnike, to može da izgleda kao prava poslastica, kao što i bi u podne kada su fudbaleri Hajduka odigrali jednu sjajnu fudbalsku predstavu u kojoj su svi igrači delovali kao doajeni fudbalskog terena. Nadmoć, znanje i borbenost su preovladali, pa je utakmica izgledala kao da momci sa Liona igraju sa pola snage, na poluvremenu je pukla petarda, da bi se u nastavku meča primirili čekajući krajnji zvižduk sudije.

Pitao sam se više puta, u čemu je draž tih “malih”, beton liga. Uverio sam se ovog prepodneva. Sami igrači nikada ne prave kompletan ambijent, a kako bi to izgledalo da nema nekih brbljivih zakerala na betonu iznad terena ili onih koji su u svojoj glavi treneri i znalci pa izuste koju reč kako bi pokazali svoje pozamašno znanje pred svetom koji prati utakmicu. Svako ima svoju ulogu u 90 minuta igre, svako je priča za sebe, a svi zajedno čine jednu postavu nezameljivih u tom trenutku, pa čak i oni koji su na klupi za rezervne igrače. Fudbaleri Hajduka su održali čas fudbala, ne samo protivnicima iz Ugrinovaca, već svima koji vole ovu igru. Kamo lepe sreće da je utakmica odigrana u petak, a da su reprezentativci Srbije gledali “golubove” kako plešu po terenu, pa da se Kolarov ugledao na kapitena, koji na leđima nosi broj 9, a na poziciji veznog fudbalera i koji svojom pojavom održava poštovanje kod svojih saigrača, ali i kod onih u suprotnom taboru. Ili da je Tumbaković imao sreće da kontaktira trenera sa Liona da priupita za taktiku i kako sa tri štopera da dobiješ protivnike. Trenerov “stajling” je pravi sportski stajling, beli šorts, bela majica, adidas patike i nezaobilazna štoperica oko vrata, tu i tamo istrči ispred klupe sa rezervama da prosledi informaciju najbližem igraču, a on dalje celom timu, pomalo je nervozan, ali svoju nervozu leči šetanjem pored aut linije. Proćelav, sa sedama, ali oštar. E takvog znalca trebaju reprezentativci, autoritet pre svega!

Na tribinama prava gospoda, ne skandiraju imena igrača iz rivalskih klubova, već direktno, bez uvijanja prozivaju protivnike. Ove nedelje je Pera sa brojem 13 na poziciji levog beka bio žrtva gledalaca prozivkama i podsmesima. Peri fudbalsko znanje ne nedostaje, manjak samopouzdanja i višak kilograma mu remeti koncepciju igre i protivnički napadači, a možda i trener koji nije osetio Peru, a ni Pera njega…

Od prvog sudijskog zvižduka se video draž fudbala i nesigurnost sudije koji je trpeo pritiske sa tribina stadiona na Lionu i ulazio u konflikt sa gostujućim igračima, podelio je 2-3 žuta kartona, tek da bi pokazao ko određuje disciplinu na utakmici.

Gde je smeštena ta draž? Draž gaje i čuvaju poznavaoci, oni koji prate fudbal i koji su pratili, pa svojim dosetkama i upadicama pokušavaju da remete protivnike i nasmeju tribinu. Draž je u terenu, koji izgleda kao pravi gradski fudbalski stadion, okružen zgradama, dešava se da lopta pređe preko zaštitne mreže i uđe u komšijin privatni posed, tj. na terasu ili kroz prozor, ako je otvoren. Najveća je draž, to što je retkost videti igrača starijeg od 25 godina da je u punoj formi i da izgleda kao “fudbaler”, više liči na nekoga ko uživa u blagodetima ovozemaljskog života. Pored svih nedostataka, snaga, kondicija i energija ne nedostaju, naprotiv, izgledaju kao da mogu da igraju protiv najboljih timova u Srbiji i to sa uspehom, ulaze u duele jako i do samog kraja, a izlaze nepovređeni, tek po koja fleka na opremi. Draž je kada vidite klince koji zdušno navijaju i pevaju pesme, jer starije kolege nisu prisutne, dele savete igračima kako da šutiraju, kome da dodaju loptu i pre svega odrastaju uz ono što ih čini srećnim, a to je fubal i Hajduk Lion.

L. S.