Cena vakcine nije javno dostupna informacija

Evropska komisija kaže da ne može da otkriva cenu po kojoj se nabavljaju potencijalne vakcine protiv kovida-19 jer je u pitanju princip koji se primenjuje na komercijalne pregovore i štiti proces tenderske nabavke.

„Cena vakcine je deo potpisanih ugovora između Komisije i kompanija, ali ova informacije nije javna”, kaže portaprol EK Erik Mamer.

Mamer objašanja da su, dok traju pregovori o komercijalnim ugovorima i to sa više kompanija, informacije od poverljivog značaja kako ne bi uticale na ishod pregovora.

Dodaje se da je poverljivost ovakvih dokumenta „standardna procedura” koju primenjuju farmaceutske kompanije u potpisivanju ugovora sa svim zemljama.

„Nisu u pitanju samo ugovorno komercijalni interesi, već moramo biti i oprezni da tokom pregovora ne dozvolimo kompanijama da biraju najbolje uslove”, kaže evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides, javlja Tanjug.

Evropska komisija odobrila je do sada četiri ugovora o nabavci vakcina.

Pored odobrenog ugovora sa kompanijom „Fajzer”, Evropska komisija do sada je potisala ugovore o nabavci vakcina sa faramceutskim kućama „Astra Zeneka”, „Sanofi” i „Džonson i Džonson”.

U Komisiji dodaju da se, u skladu sa EU strategijom vakcinacije, nabavka vakcina fokusira na proizvođače sa teritorije Evrope.

Izvor: pilitika.rs